Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Серпень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Чеська Республіка, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, заморозила російські активи на суму близько 350 мільйонів євро. Читати детальніше (англ.)

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадило новий раунд санкцій, спрямованих проти відомих представників російської фінансової еліти, а також російської бізнес-асоціації. Чотири особи, які потрапили під санкції, входили до наглядової ради консорціуму "Альфа-Груп" ("Альфа-Груп"), одного з найбільших фінансово-інвестиційних конгломератів Росії. Читати детальніше (англ.)

Уряд Швейцарії приєднався до 11-го раунду санкцій Європейського Союзу (ЄС) проти Росії через її війну в Україні. Згідно із заявою уряду, швейцарські заходи заборонять експорт деяких товарів "подвійного призначення" тобто з можливим цивільним і військовим використанням - 87 компаніям, а також торкнуться деяких видів електронних компонентів і прекурсорів хімічної зброї. Читати детальніше (англ.)

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі оголосила, що Канада запровадила додаткові санкції проти 4 фізичних та 29 юридичних осіб, які мають прямі зв'язки з військово-промисловим комплексом Росії, а також з її фінансовим та ядерним секторами. Читати детальніше (англ.)

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про введення 22 нових санкцій проти фізичних та юридичних осіб за межами Росії, які підтримують незаконне вторгнення Путіна в Україну, а також проти 3 російських компаній, які імпортують електроніку, життєво важливу для російської військової техніки, що використовується на полі бою. Читати детальніше (англ.)

Уряд Нової Зеландії запровадив додаткові санкції проти 21 фізичної та юридичної особи з Росії. Нововведені санкції також спрямовані проти 13 осіб, причетних до незаконного вивезення дітей з України. Читати детальніше (англ.)

Уряд Японії розширив чорний список на експорт до Росії в рамках посилення санкцій через її вторгнення в Україну, що охоплює близько 750 позицій. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

За повідомленням уряду Швейцарії, було розроблено нові правила, покликані закрити прогалини у законодавстві щодо боротьби з відмиванням коштів, поклавши на юристів і консультантів відповідальність за повідомлення про ризики та посиливши нагляд за юридичними особами, такими як трасти. Нові правила, розроблені швейцарським урядом, будуть представлені парламенту в 2024 році. Читати детальніше (англ.) 

Управління фінансових послуг Дубаю (DFSA) оштрафувало банк Mirabaud (Middle East) Limited на $3,02 млн (11,1 млн дирхамів) за неналежні системи та засоби протидії відмиванню коштів у період з червня 2018 року по жовтень 2021 року. Читати детальніше (англ.)

Управління з фінансового нагляду Естонії оштрафувало естонський банк LHV Pank на 900 000 євро за недоліки у боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Читати детальніше (англ.)

Установа з надання послуг електронних грошей UAB TransferGo Lithuania було оштрафована Банком Литви на 310 000 євро після того, як центральний банк встановив, що компанія «порушила вимоги Закону Литовської Республіки «Про запобігання відмиванню коштів та фінансуванню тероризму»». Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

Базельський інститут урядування оновив посібник з розслідування відмивання коштів та криптовалют, в якому розглядається використання криптовалют, таких як біткойн та монеро, для сприяння вчиненню тяжких злочинів або для відмивання вкрадених коштів. Читати детальніше (англ.)

Управління грошового обігу Кайманових Островів опублікувало Керівництво щодо запобігання та виявлення відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення на Кайманових Островах. Читати детальніше (англ.)

Канадська організація з регулювання інвестицій опублікувала для інвестиційних дилерів Керівництво з дотримання вимог щодо боротьби з відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

У Великій Британії двох осіб було засуджено до 3 років позбавлення волі за звинуваченнями у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 8 років позбавлення волі за звинуваченнями у відмиванні коштів на суму 3 мільйони доларів для Мексиканських наркоторговців. Читати детальніше (англ.)

Поліція Сінгапуру заарештувала 10 осіб і конфіскувала активи, включаючи нерухомість і розкішні автомобілі, на суму близько одного мільярда сінгапурських доларів ($737 млн) в рамках розслідування справи про ймовірну мережу з відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 70 місяців позбавлення волі за звинуваченнями у створенні схеми з відмивання коштів, отриманих в результаті шахрайства та романтичних афер. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

У США чоловіка було засуджено до 18 років позбавлення волі за спробу приєднатися до ІДІЛ та надати фінансову допомогу терористичному угрупуванню. Читати детальніше (англ.)

Національне агентство розслідувань Індії (NIA) заарештувало двох ймовірних ключових спільників “включеного до списку терориста” Аршдіпа Сінгха Гілла, відомого як Арш Далла, що проживає в Канаді. Спеціальний суд видав ордери на їхній арешт без права внесення застави за звинуваченням у причетності до терористичних актів, включаючи погрози та залякування, а також у фінансуванні терористичних організацій в Індії. Читати детальніше (англ.)