Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Серпень 2022 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

Королівство Норвегія приєдналося до сьомого пакету санкцій Європейського союзу проти президента РФ та російського режиму. Нові санкції передбачають, зокрема, заборону на купівлю, імпорт чи передачу, прямо чи опосередковано, золота, якщо воно походить із РФ. Читати детальніше (англ.)

Королівством Бельгія заморожено фінансові активи на 50,5 млрд євро, що належать російським фізичним особам, компаніям та іншим юридичним особам, які потрапили під санкції після вторгнення РФ в Україну. Читати детальніше (англ.)

Швейцарська Конфедерація, яка є світовим центром обороту золота, слідом за ЄС заборонила імпорт російського золота в рамках нових санкцій через війну РФ проти України. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

Комісією з азартних ігор Великої Британії оштрафовано оператора азартних ігор Smarkets Limited (Мальта) на 630 000 фунтів стерлінгів за низку порушень вимог у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Державним Департаментом у сфері фінансових послуг штату Нью-Йорк (США) оштрафовано криптосервіс Robinhood Markets Inc на 30 мільйонів доларів США за порушення законодавства у сфері протидії відмиванню коштів, кібербезпеки та захисту споживачів. Читати детальніше (англ.)

Комісія з азартних ігор Великої Британії оштрафувала власника Ladbrokes Entain на 17 мільйонів фунтів стерлінгів, за «абсолютно неприйнятні» порушення законодавства у сфері ПВК. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

На вебсайті FATF опубліковано Звіти про проведені національні оцінки ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму країн-членів та регіональні/наднаціональні оцінки. Читати детальніше (англ.)

Вольфсберзька група опублікувала Керівництво з кращої практики щодо запитів на інформацію (RFI), які використовуються в процесі моніторингу операцій у рамках протидії відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

Центральний банк ОАЕ (CBUAE) випустив нове Керівництво щодо боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму (ПВК/ФТ) для ліцензованих фінансових установ щодо ризиків, пов’язаних з PEP. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Верховним судом штату Техас (США) адвоката було засуджено до п'яти років позбавлення волі за змову з метою відмивання коштів, які, як він вважав, були пов’язані з торгівлею наркотиками. Читати детальніше (англ.)

У Китаї жінку-співробітницю поліції було засуджено до 21 місяця позбавлення волі за відмивання коштів та незаконне отримання кредитів на загальну суму 1,06 мільйона гонконгських доларів. Читати детальніше (англ.)

Окружним судом Східного округу Нью-Йорка (США) чоловіка було засуджено до 48 місяців позбавлення волі за обвинуваченнями у банківському шахрайстві та відмиванні коштів на суму 4,7 мільйони доларів США. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Окружним судом Східного округу Нью-Йорка (США) громадянина Узбекистану було засуджено до 11 років позбавлення волі за спробу надати матеріальну підтримку визначеній іноземній терористичній організації, Ісламській Державі Іраку та Леванту (ІДІЛ) і Фронту Аль-Нусра (ANF). Читати детальніше (англ.)

Окружним судом США для Східного округу Арканзасу чоловіка було засуджено до 65 місяців позбавлення волі за обвинуваченням у наданні матеріальної підтримки терористичній організації, зокрема Аль-Каїді на Аравійському півострові. Читати детальніше (англ.)