Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Серпень 2021 року)

Антилегалізаційні новини

Службою по боротьбі з фінансовими злочинами Сполучених Штатів Америки (FinCEN) розпочато заходи щодо примусового стягнення санкцій за порушення законодавства у сфері ПВК/ФТ у розмірі 100 мільйонів доларів США з BitMEX – однієї з найстаріших та найбільших бірж з деривативів у конвертованій віртуальній валюті. Читати детальніше (англ.)

З метою зміцнення системи ПВК/ФТ, за результатами 4-го раунду оцінки FAFT, Центральним банком Китайської Народної Республіки оприлюднено зміни до законодавства, згідно яких розширено перелік суб’єктів звітування, надано деталі щодо вимог внутрішнього контролю та управління ризиками, а також збільшено повноваження нагляду та адміністрування контролюючого органу. Читати детальніше (англ.)

Уряд Королівства Марокко затвердив створення національного органу з фінансової розвідки на виконання рекомендацій MENAFATF для посилення протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та розповсюдженню зброї масового знищення. Читати детальніше (англ.)

Національний банк Китайської Народної Республіки оштрафував Jiujiang Bank на близько 900 тис. доларів США за невиконання зобов’язань щодо ідентифікації клієнтів, незбереження даних про клієнтів та операції, відкриття анонімних рахунків, а також неподання повідомлень про підозрілі операції відповідно до нормативних актів у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

У Дубаї (ОАЕ) для зміцнення цілісності фінансової системи, було створено спеціалізований суд по розгляду справ щодо злочину відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Підрозділом фінансової розвідки Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (UKFIU) опубліковано посібник щодо використання правоохоронними органами повідомлень про підозрілу діяльність (SAR). Читати детальніше (англ.)

Комісією з фінансових послуг Джерсі опубліковано оновлене керівництво щодо бенефіціарної власності та контролю для установ з надання фінансових послуг. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

У Вестфілді (США) чоловіка за обвинуваченням у мережевому шахрайстві та відмиванні коштів було засуджено до 5 років позбавлення волі, 3 років звільнення під наглядом та виплаті 1,5 млн. доларів США компенсації. Читати детальніше (англ.)

Генерального директора фін.тех компанії (США) засуджено до 6 років позбавлення волі, 3 років звільнення під наглядом та конфіскації предметів розкоші за обвинуваченням в організації численних шахрайських схем, включаючи шахрайство на суму 7 млн. доларів США з позиками, що виплачуються під час пандемії Covid-19, та цінними паперами. Читати детальніше (англ.)

У Нортвілі (США) чоловіка було засуджено до 12 років позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні коштів на суму понад 1 млрд. доларів США. Читати детальніше (англ.)

 Судом Абу Дабі (ОАЕ) 40 осіб засуджено до позбавлення волі на термін від 5 до 10 років та зобов’язано їх сплатити штраф загалом на суму майже 235 млн. доларів за обвинуваченнями у шахрайстві та відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Окружним судом Мічигану (США) чоловіка було засуджено до 6,5 років позбавлення волі з подальшим звільненням під наглядом терміном 10 років, за обвинуваченням у змові з метою надання фінансової підтримки Ісламській державі Іраку та Леванту (ІДІЛ). Читати детальніше (англ.)