Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Лютий/Березень 2022 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

 

 

 

 

 

 

FATF опубліковано Публічну заяву щодо ситуації в Україні із закликом до юрисдикцій уважно стежити щодо можливості виникнення ризиків обходу заходів, вжитих для захисту міжнародної фінансової системи від ризиків ВК/ФТ, які є результатом агресії росії проти України. Читати детальніше (англ.)

російську федерацію виключено з Ради Європи та Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL). Читати детальніше (англ.)

Рішенням Європейського Союзу, за погодженням з США та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, ключові російські банки виключено з системи SWIFT. Читати детальніше (англ.)

Компетентними органами Французької Республіки заморожено активи російського центрального банку на суму 22 мільярди євро (24 мільярди доларів США), активи на рахунках фізичних осіб у французьких фінансових установах на суму 150 мільйонів євро, а також нерухомість на суму півмільярда євро. Читати детальніше (англ.)

Швейцарська Конфедерація заморозила близько 6,17 мільярда доларів США російських активів, на які поширюються санкції. Читати детальніше (англ.)

Органами Великого Герцогства Люксембург заморожено російські активи на суму 2,5 мільярда євро відповідно до санкцій, введених проти російської федерації після вторгнення в Україну. Читати детальніше (англ.)

Міністерство фінансів Королівства Бельгії заморозило близько 10 мільярдів євро активів російських політиків, високопоставлених військових, банкірів і президента російської федерації. Читати детальніше (англ.)

Загалом, протягом лютого-березня 2022 року санкції проти росії застосували: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, США, Великобританія, Японія, Канада, Кайманові острови, о. Джерсі.

Антилегалізаційні новини

Центральним банком КНР оштрафовано онлайн кредитора MYBank на 22,37 млн юанів (3,52 млн доларів США) за порушення правил управління оцінкою кредитоспроможності, операції з невстановленими клієнтами, недотримання вимог щодо KYC та неповідомлення про підозрілі операції. Читати детальніше (англ.)

Європейська народна партія, яка має найбільшу кількість місць у Європарламенті, звернулась до Європейської комісії щодо можливого включення Швейцарської Конфедерації до чорного списку брудних коштів ЄС після витоку інформації стосовно документів компанії з надання фінансових послуг Credit Suisse. Читати детальніше (англ.)

Відповідно до заяви МВФ, використання цифрової валюти eNaira, випуск та регулювання якої здійснюється Центральним банком Нігерії, у транскордонних переказах та банківських послугах може сприяти відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Читати детальніше (англ.)

На чолі з Агентством з протидії фінансуванню тероризму Держави Ізраїль було вилучено 103 мільйони шекелів (понад 30 млн доларів США), призначених для терористичної організації ХАМАС у Секторі Газа. Читати детальніше (англ.)

У США Федеральний ощадний банк USAA оштрафовано на 140 мільйонів доларів США за недотримання вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ, зокрема за неподання тисяч повідомлень про підозрілі операції, здійснені клієнтами, у тому числі з використанням особистих рахунків для «очевидної злочинної діяльності». Читати детальніше (англ.)

ІНТЕРПОЛ розпочав діяльність Центру боротьби з фінансовими злочинами та корупцією (IFCACC) для забезпечення скоординованої глобальної відповіді на експоненційне зростання транснаціональної фінансової злочинності. Читати детальніше (англ.)

За даними Агентства Європейського Союзу з питань співпраці у сфері кримінального правосуддя (Євроюст), Франція, Німеччина та Люксембург арештували майно та заморозили активи на суму 120 мільйонів євро (130 мільйонів доларів США) у рамках операції, пов’язаної з відмиванням коштів у Лівані. Читати детальніше (англ.)

Завдяки розробленій regtech стратапом Salv платформі з обміну інформацією та даними – AML Bridge, яка об’єднує банки Естонії, було попереджено відмивання коштів на суму 3 мільйони євро. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Агентством з фінансових розслідувань Британських Віргінських островів опубліковано Рекомендації щодо боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та розповсюдженням зброї масового знищення для торгівців цінними товарами. Читати детальніше (англ.)

Міністерством фінансів США оприлюднене Дослідження щодо сприяння відмиванню коштів та фінансуванню терору шляхом торгівлі творами мистецтва. Читати детальніше (англ.)

Опубліковано результати Пленарного засідання FATF (м. Париж, 2–4, березня 2022 року). Читати детальніше (англ.)

Міністерством фінансів США опубліковано третю Національну оцінку ризиків відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано Звіт щодо ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму, які виникають внаслідок незаконного ввезення мігрантів. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

У м. Нью-Йорк (США) подружню пару заарештовано за обвинуваченням у змові з метою відмивання 4,5 мільярдів доларів США у біткойнах. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка засуджено до 25 років позбавлення волі за обвинуваченнями у шахрайстві, відмиванні коштів та змові з метою перешкоджання правосуддю. Читати детальніше (англ.)

У Саудівській Аравії групу з 11 осіб було засуджено до 52 років позбавлення волі за обвинуваченнями у відмиванні коштів на суму 10 мільярдів ріалів (2,66 млрд доларів США). Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 12 років позбавлення волі з конфіскацією касових чеків та готівки на суму 3,5 млн доларів США, а також накладено зобов’язання виплатити 48 мільйонів доларів США відшкодування за обвинуваченнями у шахрайстві у сфері охорони здоров’я та змову з метою відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

У Джерсі трьох осіб було засуджено до 9 років і 4 місяців позбавлення волі кожного за обвинуваченнями у змові з метою постачання наркотиків та злочинах, пов’язаних з відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

Окружним судом Південного округу Іллінойсу (США) чоловіка було засуджено до 33 років позбавлення волі за обвинуваченнями у незаконному обігу наркотиків та відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Окружним судом округу Юта (США) продавця антикварних монет було засуджено до 19 років позбавлення волі за обвинуваченнями у відмиванні коштів та шахрайстві на суму 200 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Окружним судом Західного округу Пенсільванії (США) жінку було засуджено до 14 років позбавлення волі та 5 років нагляду після звільнення за обвинуваченнями у міжнародній торгівлі наркотиками та відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У Республіці Сингапур чоловіка було засуджено до позбавлення волі строком на два роки і вісім місяців за обвинуваченням у наданні фінансової підтримки компанії, пов’язаній з сирійською терористичною групою Hayat Tahrir Al-Sham. Читати детальніше (англ.)

Федеральним окружним судом Флориди (США) чоловіка було засуджено до 16 років позбавлення волі та довічного умовного звільнення за спробу надання матеріальної підтримки ІДІЛ. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка засуджено до трьох років позбавлення волі за обвинуваченнями у змові та спробі надати матеріальну підтримку терористичній організації ХАМАС. Читати детальніше (англ.)

Антитерористичним загоном поліції (ATS) провінції Уттар-Прадеш (Республіка Індія) чоловіка, який знаходився у розшуку з 2018 року, заарештовано за обвинуваченнями у фінансуванні терористичного угрупування, пов’язаного з Пакистаном. Читати детальніше (англ.)