Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Лютий 2024 року)

лютий 2024

№ 2

Міжнародні санкції проти російської федерації (рф)
Антилегалізаційні новини
Типології, керівництва, звіти
Звіти про взаємну оцінку країн
Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів
Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Антилегалізаційні новини

Управління валютного контролю США наклало штраф у розмірі 65 млн. доларів США на City National Bank, американську дочірню компанію Royal Bank of Canada (RBC), за системні недоліки в управлінні ризиками та внутрішньому контролі банку.

Читати детальніше (англ.)

Канадський банк TD Bank було оштрафовано на 7.4 млн. доларів США за порушення у сфері протидії відмиванню коштів після перевірки, проведеної установами з питань боротьби з фінансовими злочинами.

Читати детальніше (англ.)
< style="align-self: flex-start;">У Великій Британії, фірму було оштрафовано на 16 000 фунтів стерлінгів за недотримання вимог законодавства про боротьбу з відмиванням коштів.

Читати детальніше (англ.)

Binance було оштрафовано на понад 4,3 млрд. доларів США після того, як наприкінці минулого року компанія та її засновник Чанпен Чжао визнали себе винними в порушенні законів про боротьбу з відмиванням грошей та санкцій.

Читати детальніше (англ.)

МІЖНАРОДНІ САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ (РФ)

Рада ЄС ухвалила 13-й пакет санкцій проти Росії. Через два роки після жорстокого вторгнення Росії в Україну, підтримка України та її народу з боку ЄС залишається такою ж сильною, як і раніше. Європа єдина і сповнена рішучості продовжувати захищати свої цінності та основоположні принципи.

Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила санкції проти 153 суб’єктів, більшість з яких є частиною російського військово-промислового комплексу, і які надають товари та послуги, такі як компоненти для ракет “Калібр” і безпілотників, страхові та роздрібні послуги російським солдатам і Міністерству оборони Росії. До них також належать компанії, що надають російському уряду послуги з транспортування нафти та логістики.

Читати детальніше (англ.)

Рада Європейського Союзу продовжила на рік санкції проти Росії через окупацію українських територій.

Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила додаткові обмеження на імпорт російських діамантів відповідно до Положення про спеціальні економічні заходи (щодо Росії), спрямовані на непрямий імпорт російських діамантів вагою 1 карат і вище, щоб зменшити доходи режиму Путіна від експорту непромислових діамантів, видобутих або вироблених в Росії.

Читати детальніше (англ.)

Сполучені Штати запровадили масштабні санкції проти Росії, спрямовані проти понад 500 осіб та організацій, щоб вшанувати другу річницю вторгнення Москви в Україну та відплатити за смерть російського опозиціонера Олексія Навального.

Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила санкції проти 10 осіб, включаючи помічника Путіна та інших високопосадовців приватних і державних компаній, які представляють вузли прямої та непрямої підтримки повномасштабного вторгнення Росії в Україну через фінансування, логістику та ухилення від санкцій.

Читати детальніше (англ.)

Нова Зеландія оголосила про запровадження нового пакету санкцій в рамках триваючого міжнародного санкційного реагування на незаконне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Нові санкції передбачають: запровадження верхньої межі ціни на нафту російського походження, встановленої “Великою сімома плюс”; чітку заборону експорту заборонених товарів до Росії та Білорусі через треті країни; та визначення 61 фізичної особи та компанії для протидії спробам ухилення від санкцій.

Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано Результати Пленарного засідання, 21-23 лютого 2024 року.

Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано Річний звіт 2022-2023.

Читати детальніше (англ.)

Державний департамент США опублікував важливі рекомендації для бізнесу про ризики та розгляд питання ведення бізнесу в РФ та на окупованих РФ територіях України.

Читати детальніше (англ.)

Егмонтська група опублікувала Заяву співголів - Результати засідань Робочих та Регіональних груп Егмонтської групи.

Читати детальніше (англ.)

Віце-Прем’єр міністр - Міністр фінансів Канади видала Директиву щодо фінансових транзакцій, пов’язаних з РФ для суб'єктів, які регулюються Законом про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму. Директива вимагає, щоб кожна фінансова операція, пов'язана з РФ, незалежно від її розміру, розглядалася як операція з високим рівнем ризику, і встановлює відповідні посилені зобов'язання щодо належної перевірки, моніторингу та ведення обліку таких фінансових операцій. Вона застосовується до всіх транзакцій, що походять з РФ або призначені для РФ, і поширюється на перекази з використанням національної та віртуальної валюти.

Читати детальніше (англ.)

Центр аналізу фінансових операцій та звітів Канади (FINTRAC) видав Інструкції з роз’ясненнями щодо фінансових операцій та заходів щодо їх перевірки та моніторингу за результатами видачі Віце-Прем’єр міністром - Міністром фінансів Канади, Директиви щодо фінансових транзакцій, пов’язаних з РФ для суб'єктів, які регулюються Законом про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму.

Читати детальніше (англ.)

Казначейство Великої Британії опублікувало оновлене керівництво щодо нагляду у сфері протидії відмиванню коштів.

Читати детальніше (англ.)

Міжнародний валютний фонд опублікував детальний звіт з оцінки заходів з протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ), що діють на Віргінських островах.

Читати детальніше (англ.)

Звіти про взаємну оцінку країн

Ямайка досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідно було переоцінено: відповідність Рекомендаціям 22, 23 та 28 з Частково відповідає на Переважно відповідає; відповідність Рекомендації 24 з Частково відповідає на Відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Ямайки у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Сент-Люсія досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її Звіті про взаємну оцінку. Відповідно Сент-Люсія має 30 рекомендацій з рейтингом Відповідає/Переважно відповідає. Сент-Люсія залишається з рейтингами Частково відповідає щодо Рекомендацій 15 і 38. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Сент-Люсії у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Куба досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її Звіті про взаємну оцінку, відповідно було переоцінено відповідність Рекомендації 15 з Частково відповідає на Переважно відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Куби у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

FATF опубліковано Звіт про взаємну оцінку Азербайджану, який доступний за посиланням.

FATF опубліковано Звіт про взаємну оцінку Болівії, який доступний за посиланням.

FATF опубліковано Звіт про взаємну оцінку Британських Віргінських Островів, який доступний за посиланням.

FATF опубліковано Звіт про взаємну оцінку Лесото, який доступний за посиланням.

FATF опубліковано Звіт про взаємну оцінку Сент-Вінсенту і Гренадін, який доступний за посиланням.

FATF опубліковано Звіт про взаємну оцінку Чорногорії, який доступний за посиланням.

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Колишнього міністра фінансів Катару було засуджено до 20 років позбавлення волі за організацію схеми з відмивання коштів на суму 5,6 млрд. доларів США.

Читати детальніше (англ.)

Колишнього високопоставленого юриста було засуджено до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні коштів крипто-клієнтів на суму 400 млн. доларів США.

Читати детальніше (англ.)

Двох чоловіків було засуджено до 5 років та 5 років і семи місяців позбавлення волі за участь в організованому злочинному угрупованні, яке відмило понад 12 млн. фунтів стерлінгів, отриманих злочинним шляхом у Великій Британії.

Читати детальніше (англ.)

Чоловіка було засуджено до 40 місяців позбавлення волі за відмивання коштів на суму 42 млн. доларів США.

Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Жінку було заарештовано за звинуваченням у використанні криптовалюти для фінансування військового терористичного угрупування у Сирії, відомого також як "Чорна вода джихаду".

Читати детальніше (англ.)

Жінку засуджено до 78 місяців ув'язнення з подальшим 25-річним умовним звільненням під наглядом за приховування переказу коштів, призначених для фінансування терористичних актів.

Читати детальніше (англ.)