Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Лютий 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Європейська Рада затвердила 10-ий пакет санкцій проти росії та тих, хто підтримує її в незаконній агресії проти України. Зазначений пакет містить нові списки санкційних осіб, а також торговельні та фінансові санкції, включаючи подальші заборони на експорт на суму понад 11 млрд євро, що позбавляє російську економіку критично важливих технологічних і промислових товарів. Він також посилює зобов’язання та заходи проти ухилення санкцій, включаючи нове зобов’язання звітувати про активи російського Центрального банку. Читати детальніше (англ.)

Країни ЄС погодилися запровадити обмеження цін на нафтопродукти з Росії. Австралія та країни G7, включаючи США та Японію, також досягли згоди. Раніше також було введено обмеження ціни на російську нафту через війну в Україні. Читати детальніше (англ.)

Швейцарський банк Credit Suisse заблокував понад $19 млрд російських грошей, з них лише $4,32 млрд належать особам зі шведського санкційного списку. Решта 14,7 мільярда доларів належать людям, які перебувають під санкціями інших країн. Credit Suisse також заморозив кошти російського Центробанку. Читати детальніше (англ.)

Велика Британія оголосила про новий пакет міжнародно скоординованих санкцій і торгових заходів, включаючи заборону на експорт усіх товарів, які росія використовувала на полі бою на сьогоднішній день. Серед сотень товарів – авіаційні деталі, радіообладнання та електронні компоненти, які можуть бути використані російським ВПК, у тому числі у виробництві БПЛА. Читати детальніше (англ.)

Міністр закордонних справ Канади оголосив про введення подальших санкцій щодо незаконного вторгнення росії та спроби анексії території України. Канада вводить санкції проти 38 осіб і 16 організацій, які причетні до поширення російської дезінформації та пропаганди. Читати детальніше (англ.)

Уряд Японії запровадив нові санкції проти росії за її вторгнення в Україну. Зокрема, Японія вирішила розширити свій список цілей замороження активів і посилити правила експорту. Список включає 112 осіб і організацій, а також один банк і дев'ять осіб, які, як вважається, причетні до незаконної анексії росією східних і південних регіонів України. Заборона на експорт з Японії також стосується 21 організації, включаючи ПВК «Вагнер», а також товарів, пов’язаних з дронами. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Центральний банк ОАЕ оштрафував фінансову компанію на суму в розмірі 1,8 млн дирхамів (490 129 доларів США) за неодноразові порушення законів та недотримання процедур щодо боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Читати детальніше (англ.)

ПФР Мальти оштрафував APS Bank на суму в розмірі 228 706 євро за порушення законодавства Мальти щодо запобігання відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Гонконгу оштрафував Westpac Bаnk на суму в розмірі 510 000 доларів США (4 млн гонконгських доларів) за порушення системи боротьби з відмиванням коштів, затримуючи періодичну перевірку 121 клієнта, включаючи 58 клієнтів з високим ризиком у період з 2016 по 2017 роки. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

FATF опубліковано результати Пленарного засідання FATF, 22-24 лютого 2023 року та оновлену заяву щодо рф, згідно з якої членство рф у цій організації призупинено. Читати детальніше (англ.)

Global Financial Integrity опубліковано новий документ, в якому проаналізовано масштаби та характеристики відмивання коштів на основі торгівлі, а також зроблено висновок, що ця незаконна діяльність створює складні проблеми для правоохоронних органів, а також підриває глобальний розвиток. Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано звіт щодо відмивання коштів та фінансування тероризму через ринок виробів мистецтва та антикваріату. Звіт містить перелік індикаторів ризику, які можуть допомогти суб’єктам державного та приватного секторів виявити підозрілу діяльність на ринках мистецтва та антикваріату, а також підкреслює важливість швидкого виявлення та відстеження культурних об’єктів, залучених до відмивання коштів або фінансування тероризму. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

У США двох чоловіків засудили загалом до понад 14 років позбавлення волі за звинуваченнями у відмиванні коштів через  схему компрометації бізнес-електронної пошти. Читати детальніше (англ.)

У Сінгапурі колишнього директора шести компаній було  засуджено до 102 місяців позбавлення волі та зобов’язано сплатити 9 271 912 доларів США у вигляді штрафів та пені за ухилення від сплати податків на товари та послуги, шахрайство, відмивання грошей та інші злочини. Читати детальніше (англ.)

У США жінку було засуджено до 37 місяців позбавлення волі за участь у змові з метою відмивання грошей за допомогою криптовалюти, та участь у транснаціональній мережі відмивання коштів, отриманих від різних шахрайських схем у східному окрузі Техасу. Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії три особи було засуджено до 12 років та 3 місяців позбавлення волі за шахрайство та відмивання коштів, яке призвело до збитків у розмірі 8,45 млн доларів США Лівійського суверенного фонду добробуту. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 15 років позбавлення волі та 10 років перебування під наглядом після звільнення за змову з метою розповсюдження контрольованих речовин та змову з метою відмивання коштів. Читати детальніше (англ).

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

В Австрії двох чоловіків було засуджено до довічного ув’язнення за звинуваченнями у членстві в терористичній організації та надання допомоги озброєному чоловіку у вчиненні першого в Австрії теракту джихадистів. Читати детальніше (англ.)

У США жінку було заарештовано за звинуваченнями у використанні криптовалюти для надання фінансової підтримки терористичним групам у Сирії. Це рідкісне кримінальне переслідування, пов’язане з використанням віртуальної валюти для фінансування тероризму. Вона надала понад 5000 доларів групі підготовки терористів Malhama Tactical. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 10 років позбавлення волі та  15 років подальшого нагляду після звільнення за спробу поїхати до Афганістану, щоб приєднатися до Ісламської держави Іраку та аш-Шам (ІДІЛ) або ІДІЛ- Хорасан (ІДІЛ-К) та спроби надати їм матеріальну допомогу. Читати детальніше (англ.)