Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Липень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Парламентська асамблея Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) ухвалила підсумкову декларацію, в якій визнала військову компанію «Вагнер» терористичною організацією, яка спонсорується рф. Читати детальніше (англ.)

Рада ЄС прийняла рішення продовжити на шість місяців – до 31 січня 2024 року – обмежувальні заходи проти секторів економіки росії. Ці санкції були вперше запроваджені у 2014 році у відповідь на дії росії, що дестабілізують ситуацію в Україні та були значно розширені з лютого 2022 року у відповідь на початок повномасштабної війни росії проти України. Читати детальніше (англ.)

Європейський Союз заявив, що вводить обмежувальні заходи проти 18 осіб і 5 організацій за порушення прав людини в Афганістані, Південному Судані, Центральноафриканській Республіці, Україні та Росії. Читати детальніше (англ.)

Італія заморозила активи російських олігархів на суму близько 2 мільярдів євро (2,5 мільярда доларів) після вторгнення в Україну минулого року. Італія заарештувала активи, включаючи банківські рахунки, розкішні вілли, яхти і автомобілі, в рамках санкцій Європейського Союзу проти Кремля і його прихильників. Читати детальніше (англ.)

США з початку війни в Україні заарештували активи російських олігархів на суму понад $500 млн. Також США висунули обвинувачення понад 30 особам, обвинуваченим в ухиленні від санкцій, порушеннях експортного контролю, відмиванні коштів та інших злочинах. Читати детальніше (англ.)

Уряд Великої Британії запровадив нові санкції проти російських чиновників, які причетні до незаконного вивезення дітей з території України. У новий санкційний список потрапили 14 росіян, з них 11 осіб, причетних до примусової депортації українських дітей. Читати детальніше (англ.)

Уряд Австралії запровадив нові обмежувальні заходи проти 45 фізичних і юридичних осіб рф за війну проти України. Під санкції потрапили, зокрема російські компанії, що постачають передові технології, електроніку та обладнання для збройних сил росії,  а також російські підприємства, що займаються атомною енергетикою та видобутком ресурсів в Арктиці. Читати детальніше (англ.)

Нова Зеландія ввела нові санкції у рамках відповіді країни на незаконний і невиправданий напад росії на Україну. Пакет включає санкції, які стосуються військово-промислового комплексу росії, воєнізованих формувань та трьох осіб, причетних до незаконного перевезення та депортації українських дітей до рф. Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила санкції проти 20 осіб і 21 організації, пов’язаних з військово-промисловим комплексом росії, а також проти 19 осіб і 4 організацій у російському культурному та освітньому секторах.?Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Федеральний суд Австралії оштрафував казино Crown Resorts на $450 млн за порушення законів про відмивання коштів, зокрема за відсутність належних систем моніторингу гравців джанкет-турів з високим рівнем ризику. Читати детальніше (англ.)

Федеральний резерв Сполучених Штатів оштрафував Deutsche Bank (DBKGn.DE) та його американські дочірні банки на 186 мільйонів доларів за нездатність усунути недоліки у боротьбі з відмиванням коштів та інші недоліки на достатньому рівні, на які раніше вказував американський центральний банк. Читати детальніше (англ.)

Санкційний комітет Національного банку Бельгії оштрафував BNP Paribas Fortis на 15 мільйонів євро за порушення законодавства про боротьбу з відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

MONEYVAL опублікував звіт про ризики відмивання коштів та фінансування тероризму у сфері віртуальних активів та постачальників послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів у країнах та територіях-членах MONEYVAL. Читати детальніше (англ.)

Європейський банківський орган (EBA) опублікував свій четвертий щодворічний Висновок щодо ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму (ВК/ФТ), які впливають на фінансовий сектор Європейського Союзу.  У ньому також визначено, що компетентні органи та законодавці ЄС можуть зробити для зменшення цих ризиків. Читати детальніше (англ.)

Рада Європи опублікувала Керівні принципи щодо захисту даних для обробки персональних даних з метою боротьби з відмиванням коштів/фінансуванням тероризму. Зазначені принципи спрямовані на підтримку інтеграції вимог Конвенції про захист осіб у зв'язку з обробкою персональних даних у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ) для забезпечення належного рівня захисту даних та сприяння транскордонним потокам даних, а також виділити певні сфери в контексті ПВК/ФТ, де слід посилити гарантії захисту даних. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

Колишнього президента Панами Рікардо Мартінеллі було засуджено до 10 років позбавлення волі, а також призначено штраф в розмірі $19 млн за звинуваченням у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії шістьох осіб, які відіграли ключову роль в організації перевезення незаконно отриманих 104 мільйонів фунтів стерлінгів з метою їх відмивання, було засуджено до позбавлення волі на строк від 12 до 24 місяців. Читати детальніше (англ.)

Сина президента Колумбії було заарештовано в рамках розслідування справи про відмивання коштів та незаконне збагачення. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка засудили на понад 24 роки позбавлення волі за змову з метою відмивання щонайменше 1,5 мільйона доларів, отриманих від продажу кокаїну та фентанилу, а також за відмивання коштів, отриманих від реклами. Читати детальніше (англ.)

Суд Саудівської Аравії засудив 23 особи азіатського походження до тюремного ув’язнення за звинуваченнями у відмиванні коштів. 16 з обвинувачених були засуджені до 15 років ув'язнення, на додаток до фінансового штрафу в розмірі 7 мільйонів саудівських ріалів. Решту обвинувачених засуджено до позбавлення волі на строк від 4 до 8 років з виплатою різних сум грошових штрафів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

Німецька поліція заарештувала 7 осіб за підозрою у створенні терористичної організації з метою здійснення резонансних атак, подібних до ІДІЛ. Заарештовані також підозрюються в тому, що з квітня 2022 року збирали гроші для ІДІЛ і неодноразово переказували їх угрупуванню за кордон. Читати детальніше (англ.)

Шведський суд ув'язнив курда на 4,5 роки за злочини, зокрема за спробу фінансування тероризму. Читати детальніше (англ.)