Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Липень 2021 року)

Антилегалізаційні новини

Європейською комісією внесено пакет законопроектів, серед яких, зокрема, створення нового агентства по боротьбі з відмиванням коштів (AMLA), 6-та Директива ЄС у сфері ПВК/ФТ та введення нових правил прозорості для переказу криптовалюти. Читати детальніше (англ.)

Підрозділ фінансової розвідки (ПФР) Центрального банку Шрі-Ланки наклав штрафи на два банки на суму сукупно близько 40 тисяч доларів США за невиконання законодавства щодо боротьби з відмиванням коштів, зокрема за недотримання вимог щодо належної перевірки клієнта.  Читати детальніше (англ.)

За результатами судового розгляду мирової угоди між банком TSB та Центральним банком Нової Зеландії, TSB зобов’язується сплатити штраф у розмірі 3,85 мільйони доларів США за порушення законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано Відомості з питань об’єднання даних, спільної аналітичної роботи та захисту даних, в якому досліджено новітні технології, що полегшують аналітичну діяльність у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано другий 12-місячний огляд впровадження переглянутих Стандартів щодо віртуальних активів та постачальників послуг з віртуальних активів. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Голову Агентства з розвідки та безпеки Боснії та Герцеговини (ІСА) було заарештовано за обвинуваченнями у відмиванні коштів, зловживанні владою та підробці документів. Читати детальніше (англ.)

У Португалії президента футбольного клуба Бенфіка було заарештовано в рамках розслідування щодо ймовірного податкового шахрайства та відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Поліція Великої Британії вилучила криптовалюту у розмірі 408 мільйонів доларів США у в рамках розслідування відмивання коштів після того, як організовані злочинні групи почали використовувати криптовалюти для відмивання злочинних доходів. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 15 років позбавлення волі за обвинуваченнями у відмиванні коштів та шахрайстві з цінними паперами в інвестиційній схемі на суму більше ніж 16 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Кримінальним судом Абу-Дабі засуджено дев’ятьох осіб до 10 років позбавлення волі та висунуто обвинувачення шістьом компаніям за відмивання коштів та незаконну торгівлю криптовалютою. Читати детальніше (англ.)

На острові Гернсі, власника ювелірного магазину було засуджено до семи з половиною років позбавлення волі за надання допомоги банді наркоторговців, яка відмивала кошти, купуючи золоті злитки. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У Великобританії судом присяжних чоловіка було визнано винним у використанні Bitcoin для надання фінансової підтримки ІДІЛу, пропаганді тероризму у мережі та членстві у забороненій організації. Читати детальніше (англ.)

У рамках контртерористичної операції підрозділами безпеки Турецької Республіки було затримано 14 осіб за підозрою у зв’язку та фінансуванні терористичного угрупування ІДІЛ.  Читати детальніше (англ.)