Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Квітень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Міністри закордонних справ країн "Групи семи" (G7) на зустрічі в японській Каруїдзаві домовилися посилити контроль за дотриманням антиросійських санкцій і краще реагувати на постачання зброї третіми країнами до рф. Читати детальніше (англ.)

ЄС запровадив санкції проти російської ПВК "Вагнера". Також до санкційного списку потрапила компанія РІА "ФАН", яка належить власнику ПВК Євгену Пригожину. Читати детальніше (англ.)

Австрія заморозила майже €2 млрд фінансових активів рф. Читати детальніше (англ.)

США на рік продовжили заборону російським кораблям заходити в американські порти. Тобто жоден корабель під російським прапором чи у власності російських громадян та компаній не зможе пришвартуватися в американських портах чи на узбережжі. Читати детальніше (англ.)

Сполучені Штати та Велика Британія оголосили про нові санкції проти російських олігархів Алішера Усманова та Романа Абрамовича, спрямовані проти фінансових мереж двох найбагатших бізнесменів москви, які є близькими союзниками президента росії. Читати детальніше (англ.)

Норвегія запровадила новий пакет санкцій проти рф та кремлівського режиму. Так, до санкційного списку потрапили 87 фізичних та 34 юридичних особи. Всього Норвегія вже ввела санкції проти 1678 фізичних та юридичних осіб з рф. Уряд Норвегії продовжив зобов'язання щодо замороження активів росіян, торгівлі цінними паперами та іншими інструментами грошового ринку. Також продовжується заборона для громадян рф займати керівні посади в органах управління. Читати детальніше (англ.)

Канада оголосила про внесення додаткових змін до Положення про спеціальні економічні заходи (щодо росії) відносно фізичних та юридичних осіб, “причетних до триваючої війни росії проти України”. Ці поправки додають ще 14 фізичних та 34 юридичних осіб до списку Додатку 1 до Положення. Читати детальніше (англ.)

Митна служба Литви після посилення митного контролю повністю ліквідувала імпорт російської та білоруської деревини та лісопродукції, який відбувався в обхід санкцій із Казахстану та Киргизстану. Читати детальніше (англ.)

Латвія заборонила в’їзд на свою територію десятьом громадянам росії у зв’язку зі справою Володимира Кара-Мурзи (визнаного в росії іноземним агентом), засудженого до 25 років колонії суворого режиму за звинуваченням у державній зраді, поширенні неправдивої інформації про російську армію і керівництві небажаною організацією. Читати детальніше (англ.)

Парламент Бельгії ухвалив резолюцію про введення заборони на імпорт російських алмазів до ЄС. Парламент також закликає бельгійський уряд “прямо виступити в Європейській раді за введення заборони як прямої, так і непрямої торгівлі російськими алмазами”. Читати детальніше (англ.)

Кіпр запровадив санкції проти осіб, визначених Сполученими Штатами та Великою Британією, які допомагали російським олігархам обходити санкції, накладені на росію у зв'язку з війною в Україні. Читати детальніше (англ.)

Влада Болгарії закрила порти для усіх суден, які мають російську сертифікацію. Це рішення прийнято відповідно до директиви ЄС про виконання санкцій. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Комісія з азартних ігор Великої Британії оштрафувала грального оператора TGP Europe Limited на 316 250 фунтів стерлінгів за порушення у сфері боротьби з відмиванням коштів та соціальної відповідальності. Читати детальніше (англ.)

ПФР Сполучених Штатів (FinCEN) оштрафував трастову компанію The Kingdom Trust Company (Kingdom Trust) на 1,5 мільйона доларів США за умисне порушення Закону про банківську таємницю (BSA) та супутніх підзаконних актів. Це перше примусове стягнення FinCEN проти трастової компанії. Читати детальніше (англ.)

Управління з регулювання діяльності адвокатів (SRA) оштрафувало юридичну фірму Goad & Butcher з Північного Йоркширу на 5 000 фунтів стерлінгів за порушення у сфері боротьби з відмиванням коштів протягом 6 років. Читати детальніше (англ.)

Чеський національний банк оштрафував ING Bank на 5 мільйонів чеських крон за порушення законодавства країни у сфері боротьби з відмиванням коштів, не впровадивши належні процедури ідентифікації та контролю клієнтів. Банк також не зміг належним чином встановити структуру власності клієнтів, що є порушенням законодавства про боротьбу з відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

Комітет експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL) опублікував Стратегію на 2023-2027 роки та Декларацію високого рівня щодо пріоритетів MONEYVAL. Читати детальніше (англ.)

Міжнародний валютний фонд опублікував документ "Використання заходів боротьби з відмиванням коштів для покращення дотримання податкового законодавства та сприяння мобілізації внутрішніх доходів". Читати детальніше (англ.)

Базельський інститут урядування опублікував дослідження "Відмивання коштів та ухилення від санкцій за допомогою ринку мистецтва". Цей короткий посібник коротко пояснює унікальні характеристики ринку мистецтва, які роблять його вразливим до такого типу зловживань. Він також окреслює кроки, яких можуть вжити юрисдикції для запобігання та боротьби зі зловживанням у цьому секторі в незаконних цілях. Читати детальніше (англ.)

AUSTRAC оновив керівництво щодо проведення належної перевірки працівників та тренінгів у сфері ПВК/ФТ, яке допоможе СПФМ виконувати свої зобов'язання у сфері ПВК/ФТ щодо належної перевірки працівників та проведення тренінгів з підвищення обізнаності про ризики ВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

У Сполученому Королівстві п’ять чоловіків було засуджено строками від 6 до 9 років позбавлення волі за звинуваченнями у провадженні діяльності, пов'язаної з постачанням наркотиків класу А та відмиванням грошей. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до п’яти років позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні 2,5 мільйона доларів США для картелю Сіналоа. Читати детальніше (англ.)

У Сполученому Королівстві трьох осіб визнано винними та засуджено до загального строку 24 з половиною років позбавлення волі за звинуваченнями в інвестиційному шахрайстві. Читати детальніше (англ.)

У Молдові олігарха та лідера опозиційної партії було заочно засуджено до 15 років позбавлення волі за звинуваченнями у шахрайстві та відмиванні коштів у справі про 1 млрд доларів, який було викрадено з молдовських банків у 2014 році. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

У Франції суд засудив 11 ймовірних членів Робітничої партії Курдистану (РПК) на строки від трьох років позбавлення волі умовно до п'яти років позбавлення волі з відстрочкою на один рік за звинуваченнями у фінансуванні тероризму. Читати детальніше (англ.)

Влада Німеччини заарештувала сирійця за підозрою в підготовці вибуху, мотивованого ісламським екстремізмом.  28-річного чоловіка було затримано у Гамбурзі на підставі ордера, виданого судом за підозрою у фінансуванні тероризму. Читати детальніше (англ.)