Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Грудень 2022 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Загальна сума активів, заморожених у Швейцарській Конфедерації через агресію рф проти України, досягла 7,5 млрд швейцарських франків (7,2 млрд євро). Читати детальніше (англ.)

Країнами ЄС на чолі з Королівством Бельгія та Великим Герцогством Люксембург заморожено активи російських олігархів та організацій, які потрапили під санкції через війну проти України, на суму 18,9 млрд євро. Читати детальніше (англ.)

Російського олігарха, ідентифікованого російськими державними ЗМІ як Михайло Фрідмана, було заарештовано Національним агентством з боротьби зі злочинністю Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії (NCA) у за обвинуваченням у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила санкції проти 33 нинішніх або колишніх високопосадовців рф та шести компаній, причетних до «систематичних порушень прав людини російських громадян, які протестували проти вторгнення рф в Україну». Читати детальніше (англ.)

У Конгрес США внесли законопроект про визнання ПВК «Вагнер» терористичною організацією. Читати детальніше (англ.)

Уряд Канади першим із країн G7 має намір конфіскувати активи російського олігарха Романа Абрамовича, які перебувають під санкціями, на суму 26 мільйонів доларів США, а кошти від їх конфіскації використати для відновлення України та компенсації жертвам війни. Читати детальніше (англ.)

Сума російських активів, заморожених урядом Угорщини, яка неодноразово призупиняла санкції ЄС проти рф, зросли до 870 мільйонів євро (925 мільйонів доларів США). Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Підрозділ фінансової розвідки Республіки Індія за останні вісім місяців відстежив близько 3300 крипто-акаунтів, які підозрюються у відмиванні коштів, торгівлі наркотиками, дитячій порнографії та іншій незаконній діяльності. Читати детальніше (англ.)

Банк Santander UK оштрафовано на понад 100 мільйонів фунтів стерлінгів після того, як розслідування, проведене Фінансовим наглядовим органом Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії, виявило «серйозні та постійні прогалини» в його контролі за відмиванням коштів, що призвело до підозрілих операцій на сотні мільйонів фунтів через рахунки клієнтів. Читати детальніше (англ.)

Підрозділом фінансової розвідки Мальти (FIAU) оштрафовано банк HSBC на 82000 євро за порушення національного законодавства про боротьбу з відмиванням коштів, зокрема через відсутність обґрунтування операції на 2 мільйони євро одним із своїх клієнтів. Читати детальніше (англ.)

Правоохоронні органи 25 країн за підтримки Європолу, Євроюсту, Інтерполу та Європейської банківської федерації (EBF) об’єднали зусилля, щоб активізувати боротьбу із найважливішим джерелом відмивання коштів: грошових мулів та їх вербувальниками. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

ПФР Канади FINTRAC опубліковано річний звіт за 2021-2022 роки, у якому описується значний вплив, який підрозділ має завдяки своїй діяльності та операціям, допомагаючи захистити економіку Канади. Читати детальніше (англ.)

Європейський парламент опублікував Тематичний дайджест: Боротьба з відмиванням коштів – дослідження Європейського парламенту. У колекції публікацій представлені дослідження, поглиблений аналіз та брифінги, пов’язані з протидією відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

Казначейство Її Величності опублікувало Звіт щодо нагляду у сфері ПВК/ФТ протягом 2020-2022 років. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню кошті

 

 

Засновника біржі FTX Trading Сема Бенкмана-Фріда заарештовано федеральною прокуратурою США за обвинуваченнями у шахрайстві, відмиванні коштів та інших фінансових злочинах. Читати детальніше (англ.)

Колишнього конгресмена США (штату Маямі) було заарештовано за обвинуваченнями у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У КНР (Внутрішня Монголія) поліцією заарештовано 63 людини за причетність до схеми з відмивання коштів на суму 12 мільярдів юанів (1,7 мільярда доларів). Читати детальніше (англ.)

У США учаснику схеми Понці OneCoin на 4 мільярди доларів США пред’явлено обвинувачення у шахрайстві та відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У Саудівській Аравії п’ять осіб було засуджено до 20 років позбавлення волі, сплати штрафу в розмірі 500 000 ріалів (133 000 доларів США) та конфіскації за обвинуваченнями у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У США агента російської розвідки обвинувачують у шахрайстві та відмиванні коштів у зв’язку з купівлею та використанням елітної нерухомості Беверлі-Хіллз. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

У Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії чоловіка визнали винним у надсиланні тисяч фунтів для фінансування терористичної діяльності в Сирії. Читати детальніше (англ.)

У Королівстві Данія чоловіка засуджено до 16 років позбавлення волі за спробу фінансування та сприяння тероризму в Данії від імені терористичного угруповання ІДІЛ/ІД. Читати детальніше (англ.)

У США чотирьом особам пред’явлено обвинувачення у змові з метою надання матеріальної підтримки ІДІЛ у розмірі 35000 доларів США у вигляді криптовалюти та інших електронних засобів. Читати детальніше (англ.)