Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Червень 2022 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

 

 

 

 

Міністерство фінансів США оголосило, що відповідно до санкцій проти Росії, було заморожено понад 1 мільярд доларів, прихованих російським олігархом у трасті в Делавері. Читати детальніше (англ.)

Робоча група «Russian Elites, Proxies, and Oligarchs» (REPO) заявила, що вони заблокували активи російських олігархів і чиновників на суму 30 мільярдів доларів, а також заморозили 300 мільярдів доларів, які належать російському центральному банку. Читати детальніше (англ.)

Ірландія заморозила активи, що належать громадянам Росії на суму 1,72 млрд євро, які підпадають під дію Європейських санкцій, накладених після повномасштабного вторгнення в Україну. Читати детальніше (англ.)

Відповідно до заяви Міністра фінансів Люксембургу, уряд країни заморозив російські активи на суму 4,2 мільярда євро (4,5 мільярда доларів) з початку вторгнення Росії в Україну. Читати детальніше (англ.) 

Антилегалізаційні новини

FCA оштрафував Ghana International Bank Plc (GIB) на 5 829 900 фунтів стерлінгів за слабкі заходи з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму у його кореспондентській банківській діяльності. Читати детальніше (англ.)

Федеральний кримінальний суд Швейцарії визнав Credit Suisse та її колишнього співробітника винними в тому, що вони не запобігли відмиванню коштів у першому в країні кримінальному процесі проти одного з її найбільших банків. Credit Suisse загрожує штраф у розмірі  2-х мільйонів швейцарських франків (2,1 мільйона доларів). Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Китаю оштрафував китайських кредиторів до переліку яких входять також Industrial and Commercial Bank of China та Bank of Chongqing, на загальну суму 44,5 млн. юанів (6,6 млн. доларів США) через недостатній контроль протидії відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Опубліковано результати Пленарного засідання FATF (14-17 червня 2022 року). Читати детальніше (англ.)

Комісія з фінансових послуг Джерсі опублікувала переглянуте Керівництво щодо протидії фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Читати детальніше (англ.)

Європейський банківський орган (EBA) опублікував Керівні принципи щодо політики та процедур, пов’язаних із управлінням комплаєнсом, а також роллю та обов’язками осіб з комплаєнсу в сфері ПВК/ФТ відповідно до статті 8 та розділу VI Директиви (ЄС) 2015/849. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Окружним судом Гонг-Конгу було засуджено подружжя до двох років і шести місяців та трьох років і дев’яти місяців позбавлення волі за звинуваченням у відмиванні коштів на суму близько 42 млн. доларів. Читати детальніше (англ.) 

Судом Данії громадянку Литви було засуджено до чотирьох років і одного місяця позбавлення волі за надання допомоги для відмивання коштів на суму близько 4 мільярдів євро (4,2 мільярда доларів) через естонський філіал Danske Bank. Читати детальніше (англ.)

У Кентуккі (США) чоловіка було засуджено до 34 років позбавлення волі у федеральній в'язниці та довічного нагляду після звільнення за звинуваченнями у змові з метою розповсюдження наркотичних речовин та відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

У Балтиморі (США) адвоката було засуджено до чотирьох років і дев'яти місяців позбавлення волі та трьох місяців нагляду після звільнення за звинуваченням у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Саджида Маджида Міра, одного із найбільш розшукуваних терористів Індії та головного організатора смертоносних терактів у Мумбаї 2008 року, було засуджено до 15 років позбавлення волі за звинуваченням у фінансуванні тероризму. Читати детальніше (англ.)

Громадянина Узбекистану та жителя Брукліна (США) було засуджено до 15 років позбавлення волі за звинуваченнями у змові та спробі надання матеріальної підтримки визначеній іноземній терористичній організації «Ісламська держава Іраку та аш-Шам» (ІДІЛ). Читати детальніше (англ.)