Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Березень 2024 року)

березень 2024

№ 3

Міжнародні санкції проти російської федерації (рф)
Антилегалізаційні новини
Типології, керівництва, звіти
Звіти про взаємну оцінку країн
Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів
Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Антилегалізаційні новини

Законодавці ЄС проголосували за три основні документи в пакеті щодо боротьби з відмиванням коштів, які також націлені на криптовалюту.

Читати детальніше (англ.)

Підрозділ фінансової розвідки Індії оштрафував на 55 мільйонів рупій ($663 380) банківську філію платіжного сервісу Paytm через причетність до незаконної діяльності та неналежне звітування про діяльність.

Читати детальніше (англ.)

FINMA конфіскувала незаконно отриманий прибуток у розмірі 3,9 млн швейцарських франків (4,34 млн доларів США) та наклала на Банк Ауді додатковий штраф у розмірі 19 млн швейцарських франків за порушення зобов'язань щодо запобігання відмиванню коштів та серйозні порушення законодавства про фінансовий ринок.

Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Нідерландів оштрафував біржу віртуальних активів Crypto.com на €2,85 млн ($3,11 млн) за надання послуг на території країни без належної реєстрації.

Читати детальніше (англ.)

МІЖНАРОДНІ САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ (РФ)

Рада ЄС вирішила продовжити обмежувальні заходи, спрямовані на осіб, відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, ще на шість місяців.

Читати детальніше (англ.)

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США внесло до санкційного списку дві фізичні та дві юридичні особи за послуги, які вони надавали уряду Російської Федерації (РФ) у зв’язку з іноземною кампанією зловмисного впливу, в тому числі зі спробами видати себе за законні засоби масової інформації.

Читати детальніше (англ.)

Міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі оголосила, що Канада разом з партнерами з G7 запроваджує додаткові обмеження на імпорт російських алмазів відповідно до Положення про спеціальні економічні заходи щодо Росії.

Читати детальніше (англ.)

Уряд Японії оголосив про застосування додаткових санкцій проти Російської Федерації вслід за заходами, вжитими основними країнами світу, зокрема заморожування активів, обмеження платежів, а також заборона на експорт та імпорт деяких товарів та послуг.

Читати детальніше (англ.)

Уряд Чехії запровадив санкції проти двох осіб, включаючи проросійського українського політика Віктора Медведчука та новинний сайт voiceofeurope.com, за те, що вони очолюють проросійську пропагандистську діяльність в Європі.

Читати детальніше (англ.)

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США наклало санкції на тринадцять юридичних та дві фізичні особи за діяльність у сфері фінансових послуг та технологічних секторах економіки Російської Федерації, включаючи осіб, які розробляють або пропонують послуги з віртуальних активів, що дозволяють ухилення від санкцій Сполучених Штатів.

Читати детальніше (англ.)

Канада оголосила про новий раунд санкцій проти Росії у зв'язку зі смертю опозиціонера Олексія Навального. Санкції спрямовані на шістьох російських чиновників, включаючи вищих посадових осіб і високопоставлених співробітників російської прокуратури, судової та пенітенціарної служб.

Читати детальніше (англ.)

Швейцарські банки почали закривати рахунки осіб з російським громадянством, навіть якщо вони одночасно мають паспорти інших країн.

Читати детальніше (англ.)

1 березня 2024 року набув чинності Регламент Великої Британії щодо Росії (санкції) (вихід з ЄС) (поправки) 2024 року ("Регламент щодо поправок"). Регламент вводить заборону на імпорт російських діамантів, оброблених у третіх країнах, вагою 1 карат і більше, відповідно до зобов'язань, взятих на себе членами G7 у грудні 2023 року.

Читати детальніше (англ.)

Уряд Великої Британії опублікував меморандум щодо Закону про санкції та боротьбу з відмиванням грошей 2018 року. У Меморандумі наводиться приклад того, як Велика Британія використовувала повноваження в рамках SAMLA для запровадження посилених санкцій проти Росії. Зокрема, йдеться про те, що Велика Британія внесла до переліку понад 1900 осіб, а також про те, що санкційні заходи позбавили Росію понад 400 мільярдів доларів США.

Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано оновлений Посібник з питань бенефіціарної власності та прозорості правових утворень.

Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано документ щодо стану імплементації Рекомендації 15 членами FATF та юрисдикціями з істотною діяльністю VASP.

Читати детальніше (англ.)

Вольфсбергська група опублікувала Принципи ефективного аудиту, які допоможуть підкріпити програму протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ) у будь-якій фінансовій установі.

Читати детальніше (англ.)

Європейський парламент схвалив нові правила для гармонізації застосування санкцій ЄС.

Читати детальніше (англ.)

Звіти про взаємну оцінку країн

Австралія досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідно було переоцінено: відповідність Рекомендаціям 10, 18 та 26 з Частково відповідає на Переважно відповідає; відповідність Рекомендації 13 з Не відповідає на Відповідає; відповідність Рекомендації 15 з Відповідає на Частково відповідає; відповідність Рекомендації 17 з Частково відповідає на Відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Австралії у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Сербія досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 15 було переоцінено з Частково відповідає на Переважно відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Сербії у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Словаччина досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 26 було переоцінено з Частково відповідає на Переважно відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Словаччини у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Сполучені Штати Америки досягли прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 24 було переоцінено з Не відповідає на Переважно відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Сполучених Штатів Америки у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

У США чотирьох чоловіків було засуджено на строки від 8 до 20 років позбавлення волі за участь у восьмирічній схемі інвестиційного шахрайства та відмивання коштів, яка завдала збитки десяткам жертв по всьому світу на суму понад 18 мільйонів доларів.

Читати детальніше (англ.)

В рамках розслідування в Німеччині, що тривало з 2023 року, заарештовано чоловіка за звинуваченнями в участі у схемі відмивання коштів, пов’язану з операціями із золотом на кілька мільйонів євро.

Читати детальніше (англ.)

У Великобританії заарештовано жінку, яка конвертувала біткоїни в готівку та майно, щоб допомогти приховати доходи у розмірі 5 мільярдів фунтів стерлінгів ($6,3 мільярда).

Читати детальніше (англ.)

В результаті підтримки Європолом масштабної операції бельгійських правоохоронних органів, заарештовано 15 членів ізраїльської організованої злочинної групи, яка, як стверджується, виробляла та імпортувала підроблені елітні годинники та діаманти, а також відмивала гроші за допомогою складних схем, включаючи криптовалюти, нелегальні банківські системи та реінвестиції в нерухомість, зокрема в Португалії.

Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У США п’ятьох осіб було засуджено до довічного позбавлення волі, а одну до 15 років позбавлення волі за звинуваченнями у змові з метою надання матеріальної підтримки терористам, фактичному наданні матеріальної підтримки терористам та у змові з метою вбивства офіцера або службовця Сполучених Штатів Америки.

Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії двох жінок було засуджено до 3 років та 3 років і 9 місяців позбавлення волі за надсилання коштів одному з членів терористичного угрупування Даіш.

Читати детальніше (англ.)