Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Березень 2023 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

Канада внесла зміни до Положення про спеціальні економічні заходи щодо рф, заборонивши імпорт, купівлю та придбання алюмінію і сталевої продукції з рф або у осіб з  рф. Читати детальніше (англ.)

Туреччина зупинила транзит санкційних товарів до рф, таким чином підтримавши заходи, запроваджені у зв’язку з російським вторгненням в Україну. Читати детальніше (англ.)

Рада Європейського Союзу продовжила ще на 6 місяців (до 15 вересня 2023 року) індивідуальні антиросійські санкції, запроваджені проти осіб та організацій, «відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України». Читати детальніше (англ.)

Сейм Литви одноголосно визнав приватну російську військову компанію «Вагнер» терористичною організацією. «З початку російського вторгнення в Україну найманці «Вагнера» беруть участь у бойових діях на боці агресора, вчиняють систематичні тяжкі злочини агресії – вбивства та катування мирного населення України, бомбардування житлових будинків та інших цивільних об’єктів, – що прирівнюється до тероризму», – йдеться в заяві парламенту. Читати детальніше (англ.)

 Швейцарія приєдналася до 10-го пакету санкцій Європейського Союзу проти Росії через її війну в Україні. Вони включають додаткові санкції, що стосуються товарів, а також заборону для громадянам рф входити до складу керівних органів компаній, що керують об'єктами критичної інфраструктури, а також подальші санкції щодо товарів. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

 

 

Влада Німеччини та США ліквідувала так званий «міксер» криптовалют ChipMixer, за підозрою у відмиванні майже 3 мільярдів євро у біткойнах для кримінальних синдикатів по всьому світу, починаючи з 2017 року. Читати детальніше (англ.)

Підрозділом фінансової розвідки Республіки Мальта оштрафувано Casino Malta на суму близько 250 тис. доларів США за обвинуваченнями у невідповідності законодавству ПВК/ФТ, зокрема через відсутність належної перевірки клієнтів та неналежну процедуру оцінки ризиків. Читати детальніше (англ.)

Народним банком Китайської Народної Республіки оштрафувано регіонального кредитора China Bohai Bank на 17 млн юанів (2,5 млн доларів США) за численні порушення, у тому числі правил щодо боротьби з відмиванням коштів, включаючи проведення операцій з невстановленими клієнтами, відкриття анонімних рахунків тощо. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

 

 

FATF опубліковано Звіт щодо протидії фінансування програм-вимагачів, в якому проаналізовано методи, які використовують злочинці для здійснення атак з використанням програм-вимагачів, а також способи здійснення та відмивання платежів, у тому числі з використанням криптовалют або віртуальних активів. Читати детальніше (англ.)

Податкова та митна служба Його Величності (Сполучене Королівство) оновила своє Керівництво щодо нагляду за постачальниками трастових послуг та послуг компаній у сфері протидії відмиванню коштів, отриманих злочинним шляхом. Це керівництво розроблено для допомоги постачальникам послуг трастів і компаній у дотриманні вимог щодо нагляду за відмиванням коштів, включаючи належну перевірку клієнтів, ведення обліку та повідомлення про підозрілу діяльність.. Читати детальніше (англ.)

FATF оновлено Керівництво щодо бенефіціарної власності юридичних осіб для допомоги країнам у визначенні, розробці та впровадженні відповідних заходів відповідно до переглянутої Рекомендації 24 для забезпечення зберігання інформації про бенефіціарних власників державним органом або органом, що функціонує як реєстр бенефіціарних власників, або альтернативним механізмом, який забезпечує ефективний доступ до інформації. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

 

 

У Сполученому Королівстві трьох осіб було засуджено до 22 та 23 місяців позбавлення волі за обвинуваченнями у відмиванні коштів на суму 85 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

У США колишнього губернатора штату Мексики було засуджено до дев’яти років позбавлення волі за отримання понад 3,5 мільйона доларів США незаконних хабарів та їх відмивання з метою шахрайського придбання нерухомості. Читати детальніше (англ.)

В Ірландії чоловіка було засуджено до п’яти років позбавлення волі за співучасть у схемі з відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

У США жінку було засуджено до 70 місяців позбавлення волі у федеральній в’язниці за змову з метою розповсюдження заборонених речовин та відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

 

 

У США чоловіка було засуджено до 20 років позбавлення волі та 20 років звільнення під наглядом за змову з метою надання матеріальної підтримки ІДІЛ. Читати детальніше (англ.)

У США вербувальника ІДІЛ було засуджено до 18 років позбавлення волі за обвинуваченнями у пропаганді, вербуванні та наданні матеріальної підтримки ІДІЛ. Читати детальніше (англ.)