Членство Росії у FATF залишається призупиненим. Результати Пленарного засідання FATF за участі Держфінмоніторингу

У період з 19 по 23 червня п.р. Держфінмоніторинг, за підтримки проекту Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI), взяв участь у черговому Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, які відбувались у м. Париж, Французька Республіка.

В ході Пленарного засідання розглянуто ряд питань, що стосуються глобальних заходів, які вживаються FATF та його членами у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а саме:

-         звіти роботи Робочих груп (ICRG, GNCG, RTMG, ECG);

-         членства РФ у FATF;

-         звіт про взаємну оцінку Люксембургу; та ін.

Відповідно до офіційної інформації FATF за наслідками Пленарного засідання, FATF в котрий раз висловлює глибоке співчуття народу України у зв’язку з безпідставними втратами людей і руйнуванням інфраструктури та суспільства в результаті військового вторгнення РФ в Україну. Агресивна війна РФ проти України продовжує суперечити принципам FATF щодо сприяння безпеці та цілісності світової фінансової системи та зобов’язанням щодо міжнародної співпраці та взаємної поваги, за якими члени FATF погодилися впроваджувати та підтримувати Стандарти FATF. Призупинення членства РФ продовжує діяти. 

FATF після заяв, опублікованих у березні, квітні, червні та жовтні 2022 р., у лютому п.р. знову наголошує, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних і нових ризиків від обходу заходів, вжитих проти РФ з метою захисту міжнародної фінансової системи.

Варто нагадати, що відповідно до лютневої заяви FATF, FATF глибоко стурбована повідомленнями про торгівлю зброєю між РФ та країнами щодо яких РБ ООН застосувала санкції і кібератаками, які відбуваються з території РФ.

Окремо FATF продовжує приділяти увагу моніторингу глобальних ризиків відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення для міжнародної фінансової системи.

В рамках засідань, Держфінмоніторингом проведено ряд двосторонніх зустрічей з делегаціями країн-членів FATF та іншими учасниками Пленуму на яких налагоджено/поглиблено відповідні робочі контакти та надано аргументовану інформацію, яка пояснює необхідність подальших спільних дій для захисту міжнародної фінансової системи в т.ч. від ризиків, що несе РФ.

По завершенню Пленарного засідання FATF Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський акцентував увагу на відчутному прогресі у наближенні позицій з рядом делегацій, що має на меті побудову консенсусних рішень у майбутньому. Окрім того, Ігор Черкаський зазначив, що збереження в силі рішення про призупинення членства РФ у FATF – це сигнал, спрямований на забезпечення міжнародної фінансової безпеки, що об’єднує всіх учасників Глобальної мережі на базі справедливості та взаємоповаги.

Держфінмоніторинг продовжуватиме вживати акцентованих заходів з метою реагування на ризики та загрози, що створює РФ у сфері відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також накладення санкцій на країну-агресора.