Представники Держфінмоніторингу взяли участь у заходах в рамках проекту «Інноваційні політичні рішення щодо зменшення ризиків з відмивання грошей, пов’язаних з віртуальними активами»

За сприяння ОБСЄ (OSCE) та Управління ООН з питань наркотиків та злочинності (UNODC), в періоди з 10 по 11 листопада та з 5 по 7 грудня 2022 року у м. Відень (Республіка Австрія), представники Держфінмоніторингу разом з представниками інших державних органів України взяли участь у заходах організованих в рамках позабюджетного проекту «Інноваційні політичні рішення щодо зменшення ризиків з відмивання грошей, пов’язаних з віртуальними активами». Основна мета проведених заходів спрямована на презентацію вищезазначеного Проекту, а також обговорення поточного стану проблематики відмивання коштів через віртуальні активи.

Боротьба з відмиванням грошей, включаючи злочинне використання віртуальних активів і криптовалют, є одним із ключових пріоритетів OSCE та UNODC. Щоб протистояти загрозам, які створює відмивання грошей для національної, регіональної, глобальної безпеки та стабільності, держави-учасниці ОБСЄ погодили низку зобов’язань, які підтримують зусилля відповідних органів влади щодо запобігання, виявлення та припинення відмивання грошей, а також пов’язаних з процесом відмивання злочинних доходів предикатних злочинів.

Цей проект безпосередньо вирішуватиме проблеми вже існуючих, але погано керованих ризиків, пов’язаних із використанням віртуальних активів у злочинних цілях та обходом режимів міжнародних санкцій. Кінцевою метою проекту є розбудова спроможності національних органів влади протистояти загрозам, вразливостям, ризикам та наслідкам їх прояву у сфері обороту віртуальних активів.

Проект буде реалізовано в Україні, Грузії та Молдові – країнах із стабільно зростаючим ринком віртуальних активів та агресивно зростаючим сектором нелегального майнінгу криптовалют. Проект реалізовуватиметься спільно з UNODC в рамках Спільного плану дій OSCE-UNODC на 2022-2024 роки з використанням практичних тренінгів щодо віртуальних активів, розроблених UNODC. Вказана проектна ініціатива буде спрямована насамперед на допомогу країнам у регулюванні віртуальних активів, на налагодження спільної роботи державних та правоохоронних органів з метою покращення ефективності, а також на посилення інституційної спроможності правоохоронних органів, ПФР та інших учасників, залучених до розслідування злочинів з віртуальними активами.

Також, однією з задач Проекту є створення мережі експертів та тренерів, які у майбутньому зможуть передати набуті навички та знання в межах своїх країн. В даному контексті, значну увагу учасників приділено презентації Системи управління навчанням (LMS – Learning Management System) ООН, яка буде виконувати функцію конструктора, за допомогою якої планується розгортати комплексну навчальну програму для спеціалістів, аналітиків, дослідників, регуляторів і розслідувачів у сфері обороту віртуальних активів (lms.gpml-crypto.org).

Представники Держфінмоніторингу, в рамках участі в заходах, які відбулися у листопаді-грудні п.р., були активно долучені до обговорення питань визначення таксономії віртуальних актів, регуляторної діяльності ринку віртуальних активів, секторальної оцінки ризиків сектору віртуальних активів, поточних інструментів та технічних можливостей для проведення розслідування віртуальних транзакцій та висвітлення огляду міжнародного та національного законодавства у сфері віртуальних активів.

Крім того, представниками Держфінмоніторингу презентовано комплексні напрацювання та набутий досвід щодо проведення Національної оцінки ризиків, складовою якої є секторальні оцінки ризиків. А також, учасникам заходу була представлена методологія підготовки до проведення відповідних оцінок ризиків, яку було підготовлено Держфінмоніторингом, та результати роботи з нею.

З метою подальшого розвитку національної антилегалізаційної системи Держфінмоніторинг спільно з OSCE, UNODC та іншими зацікавленими учасниками продовжуватимуть активну співпрацю в рамках проекту «Інноваційні політичні рішення щодо зменшення ризиків з відмивання грошей, пов’язаних з віртуальними активами».