Історичне надважливе рішення – Егмонтська група зупинила членство Росфінмоніторингу (ПФР Росії)

19 жовтня п.р. Голова ЕГ оприлюднила Заяву згідно якої Егмонтська група залишається глибоко стурбованою руйнівними наслідками поточної російської військової агресії проти України та негативним впливом на Державну службу фінансового моніторингу України.

Довіра серйозно підірвана через позицію Росфінмоніторингу (ПФР Російської Федерації) щодо дій і політики свого уряду, а також способів комунікації, які ПФР Росії обрав. Для підтримки репутації Егмонтської групи в глобальному просторі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, забезпечення згуртованості екосистеми ПВК/ФТ та захисту інших інтересів та цілей Егмонтської групи, Голови ПФР Егмонтської групи під час віртуальної зустрічі 18 жовтня 2023 року домовилися про наступне:

           - призупинити членство Росфінмоніторингу в Егмонтській групі ПФР на час, необхідний для захисту інтересів Егмонтської групи та забезпечення досягнення її цілей;

        - підтримувати додаткові заходи, запроваджені Головами ПФР 13 грудня 2022 року, наскільки це практично можливо з урахуванням призупинення.

Егмонтська група продовжуватиме контролювати виконання цих заходів до тих пір, поки ці дії є практичними та необхідними для захисту інтересів і цілей Егмонтської групи.

Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський з цього приводу зазначив:

«Ми дякуємо всім нашим партнерам за підтримку Державної служби фінансового моніторингу України, конструктивну і змістовну дискусію.

Терористична війна Росії, ризики та загрози, що вона несе для міжнародної фінансової системи, - не залишають жодних інших варіантів дій для професійних та аполітичних організацій середовища боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Егмонтська група дала чіткий сигнал, що російська фінансова розвідка негативно впливає на інтереси та репутацію Групи.

Зупинені всі членські привілеї Росфінмоніторингу, відтепер розвідувальна фінансова інформація іноземних ПФР не зможе бути використана російською стороною для цілей підтримки агресії та підривних активностей всупереч безпеці та стабільності Глобальної Мережі».

З повним текстом Заяви українською мовою, можна ознайомитись тут.