Інформація про ключові результати діяльності Держфінмоніторингу

КЛЮЧОВЕ:

1. Держфінмоніторингом виявлено та заморожено злочинні кошти, пов’язані із колишніми високопосадовцями, у розмірі 1.5 млрд. USD [2014 р.].

Зазначені кошти в подальшому були конфісковані в дохід Держави. Це найбільший успішний кейс в історії незалежності України.

2. Розслідування Держфінмоніторингу визнано найкращим серед підрозділів фінансової розвідки у світі [2018 р.].

За результатами голосування підрозділів фінансових розвідок 150-ти країн світу Держфінмоніторинг отримав нагороду «Найкраща справа Егмонтської Групи» (BECA). Нагорода стосувалась розслідування Держфінмоніторингу щодо 1.5 млрд. USD, що були конфісковані у 2017 р.

3. Україна успішно пройшла оцінку системи боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму з боку Комітету Ради Європи MONEYVAL. Підтверджено, що система є ефективною та результативною. Процес оцінки повністю супроводжувався Держфінмоніторингом [2016-2018 р.р.].

Відповідно до висновків Ради Європи Держфінмоніторинг, як підрозділ фінансової розвідки, отримав високу оцінку – «значний рівень ефективності».

ВАЖЛИВЕ:

1. Держфінмоніторингом сформовано 3 663 узагальнених матеріалів на загальну суму 790 млрд. 870 млн. грн [березень 2014 р. – І кв. 2019 р.] .

Матеріали передано до правоохоронних та розвідувальних органів для проведення розслідувань.

2. Держфінмоніторинг переміг у конкурсі за підсумками пілотної Програми «Лабораторія проектів для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (EU Association Lab) [2019 р.].

Розроблена Держфінмоніторингом Концепція механізму перевірки кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) під назвою «ДО100%ВІРНО» отримала премію «Найбільш інноваційне рішення».

3. Держфінмоніторингом успішно проведено Національну оцінку ризиків [2016 р.].

Це перша Національна оцінка ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, що була проведена в Україні. Звіт про результати оцінки високо оцінений міжнародними партнерами.

4. При Держфінмоніторингу функціонує Академія фінансового моніторингу, на базі якої забезпечено підвищення кваліфікації 8 072 фахівців [березень 2014 р. – І кв. 2019 р.].

Академія фінансового моніторингу, що діє у сфері управління Держфінмоніторингу, як заклад післядипломної освіти, забезпечує підвищення кваліфікації фахівців сфери фінансового моніторингу.

______________________________