FATF внесено М’янму до чорного списку

У період з 18 по 21 жовтня 2022 року у м. Париж, Французька Республіка відбулось чергове Пленарне засідання FATF.

Під час Пленарного засідання було розглянуто ряд питань, що стосуються глобальних заходів, які вживаються FATF та його членами у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, зокрема ситуація з виконанням М’янмою плану дій з усунення своїх стратегічних недоліків.

Ще у червні 2022 року FATF наполегливо закликав М’янму завершити виконання свого плану дій до жовтня 2022 року.

У разі невиконання М’янмою зазначеного плану дій, FATF повідомив, що звернеться до своїх членів та юрисдикцій із закликом застосовувати посилену належну перевірку ділових відносин і операцій з М’янмою.

Враховуючи триваючу відсутність прогресу та невиконання більшості пунктів плану дій, через рік після закінчення терміну виконання плану дій, FATF було прийнято рішення, внести М’янму до чорного списку FATF.

Таким чином, Держфінмоніторинг, відповідно до Постанови Уряду України від № 677 від 05.08.2020 актуалізував Перелік держав (юрисдикцій), що не виконують чи неналежним чином виконують рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення, який доступний на офіційному сайті Держфінмоніторингу за посиланням, та знаходиться у розділі: Головна / Діяльність / Протидія тероризму / Перелік терористів.

Станом на сьогодні, відповідно до рішення FATF у чорний список входять: Корейська Народно-Демократична Республіка, Ісламська Республіка Іран та Республіка Союзу М’янма.