FATF підтверджено грубе порушення РФ міжнародних стандартів

21 квітня п.р. у м. Вашингтон (США) відбулось засідання міністрів країн-членів FATF.

За результатами засідання прийнято відповідну Декларацію та Стратегічне бачення розвитку системи на період 2022-2024 роки.

У Декларації FATF нагадала про власну Публічну заяву у зв’язку з трагічними подіями в Україні від 04.03.2022 р. і підтвердила, що вторгнення РФ в Україну суперечить основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов'язань, згідно з якими міністри FATF погоджуються впроваджувати та підтримувати Стандарти FATF.

Також, FATF в котре закликала юрисдикції враховувати ризики, які спричиняє РФ своєю агресією проти України, та бути пильними щодо загроз цілісності та безпеки міжнародної фінансової системи, які виникають внаслідок дій РФ.

Окремо FATF висловлено глибоке співчуття народу України з приводу величезних людських жертв.

Крім того, на зазначеному засіданні представники країн-членів взяли на себе зобов’язання вживати швидких і рішучих дій для вдосконалення ефективності заходів по боротьбі з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення. До цих зобов’язань зокрема входить дотримання глобальних Стандартів FATF щодо бенефіціарної власності.

В продовж міністерської зустрічі, яка відбувається кожних два роки, учасники пообіцяли усунути недоліки, які існують у їх законодавчій базі і погодили Стратегічні пріоритети на наступні 2 роки (2022-2024) з метою посилення ефективної імплементації Стандартів FATF.

Також, члени FATF та 2 регіональні організації домовились посилювати Глобальну мережу FATF, підтримувати систему взаємних оцінок юрисдикцій, забезпечувати стабільне фінансування FATF і використовувати цифрову трансформацію з метою підвищення боротьби з відмиванням коштів і фінансуванням тероризму.

Додатково слід зазначити, що наразі триває процедура розгляду Контрольною групою з міжнародного співробітництва FATF (ICRG) питання включення РФ до чорного списку FATF та виключення її з FATF. Це питання було ініційоване Держфінмоніторингом перед FATF відповідно до Правил та процедур 5-го раунду взаємних оцінок Комітету експертів Ради Європи із взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансування тероризму (MONEYVAL).

 

___________________________