FATF опублікував Публічну заяву у зв’язку з трагічними подіями в Україні

04.03.2022 FATF опублікував Публічну заяву у зв’язку з трагічними подіями в Україні.

У заяві FATF висловлює серйозне занепокоєння щодо впливу вторгення Російської Федерації (РФ) в Україну на ризики відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також на економіку і безпеку в ширшому аспекті.

FATF заявляє, що дії РФ суперечать основним принципам FATF і є грубим порушенням зобов'язань, щодо імплементації та підтримки Стандартів FATF. І Організація на даному етапі переглядає Роль РФ роботі FATF, а також розгляне заходи, необхідні для дотримання основних принципів FATF.

FATF вітає прогрес, досягнутий Україною у боротьбі з ризиками відмивання грошей, зазначений у звіті про взаємну оцінку щодо корупції та розкрадання державних активів, а також активні кроки судових органів для повернення активів, викрадених вищими посадовими особами колишнього режиму. FATF висловлює стурбованість тим, що поточне військове вторгнення та інші дії Російської Федерації можуть перешкодити цьому важливому прогресу.

FATF підтверджує надзвичайну важливість забезпечення того, щоб неприбуткові організації (НПО) та всі інші суб’єкти гуманітарної сфери могли надавати життєво важливу гуманітарну допомогу, необхідну в регіоні та в інших місцях, без зволікань, зривів або дестимулювання. FATF нагадує всім юрисдикціям, що вимоги стандартів FATF, що застосовуються до НПО, не можуть бути використані для виправдання залякування чи придушення законної гуманітарної діяльності.

З повним текстом Публічної заяви FATF можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3IyRr8z.

Державна служба фінансового моніторингу України продовжуватиме консультації з FATF з метою вжиття більш дієвих кроків спрямованих на виключення РФ із членства в цій організації та включення РФ у відповідний санкційний список FATF.

_____________________________________________