Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Жовтень 2020 року)

 Зміни в законодавстві

В США прийнято Наказ, згідно з яким усі клієнти банків звільняються від вимог програми ідентифікації клієнтів, щодо позик, наданих банками (та їх дочірніми компаніями) для придбання майна та полісів страхування від нещасних випадків. Читати детальніше (англ.)

Уряд Пакистану продовжує активну роботу щодо виходу з «сірого списку» FATF, зокрема щодо виконання заходів по цільових фінансових санкціях та виконання Резолюцій РБ ООН 1267 і 1373. Читати детальніше (англ.)

Ключові тези дослідження того як COVID-19 впливає на міжнародну злочинність та відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

 

Типології, керівництва, звіти

FATF оновив перелік країн до яких рекомендується застосовувати заходи посиленого моніторингу Читати детальніше (укр.) / (англ)
а також перелік країн з високим рівнем ризику, до яких варто застосовувати заходи (контрзаходи). Читати детальніше (укр.) / (англ)

Егмонтська група підрозділів фінансової розвідки опублікувала публічний бюлетень Робочої групи з обміну інформацією (IEWG) на тему «Відмивання грошей через серйозні податкові злочини: Посилення можливостей виявлення підрозділів фінансової розвідки та сприяння обміну інформацією». Читати детальніше (англ.)

FATF опублікував звіти Швеції та Китаю щодо прогресу в напрямку посилення заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Читати детальніше: Звіт Швеції (англ.) Звіт Китаю (англ.)

Опубліковано збірку порад щодо виявлення та звітування про випадки торгівлі людьми та про іншу пов’язану з цим діяльність. Читати детальніше (англ.)

 

Новини в сфері протидії відмивання коштів

Фінансова компанія Oracle Financial Services анонсувала новий хмарний сервіс, який допоможе банкам середнього розміру боротися з відмиванням грошей та іншими злочинними фінансовими діями та дозволить установам впорядкувати свою діяльність по виконанню вимог законодавства, зменшити відповідні витрати, а також виявляти підозрілу поведінку клієнтів. Читати детальніше (англ.)

60-ти мільйонний штраф, на думку FinCEN, має сплатити Ларрі Дін Хармон, засновник, адміністратор та основний оператор Helix and Coin Ninja – конвертаційної платформи віртуальних активів, яка використовує інструменти анонімізації, за порушення Закону про банківську таємницю та положень про його застосування. Читати детальніше (англ.)

Бразильська поліція розширила рамки розслідування корупційної схеми "Операція Автомийка" з орієнтовною сумою «відкатів" – 8 мільйонів доларів США за контрактами на бункерне паливо, придбане державною нафтовою компанією Petroleo Brasileiro для свого флоту. Читати детальніше (англ.)

Прокуратура Франкфурту оштрафувала Deutsche Bank на 13,5 мільйона євро (16 мільйонів доларів США) за порушення пов'язані з відмиванням грошей, а саме за невчасне подання близько 600 повідомлень про підозрілі фінансові операції. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Камерун заявляє, що в країні перебуває понад 120 000 одиниць нелегальної вогнепальної зброї, що підтримує сепаратистів, а також терористичну групу «Боко Харам». Читати детальніше (англ.)

У Міністерстві фінансів США заявили, що міжнародні організації посилять моніторинг за фінансовими потоками, що спрямовані на ухилення від санкцій США і ООН, а також на поширення зброї масового ураження. Читати детальніше (укр.)

ООН 24 жовтня оголосила, що 50 країн ратифікували договір ООН про заборону ядерної зброї, що набуде чинності через 90 днів, схвалений антиядерними органами, але розкритикований провідними ядерними державами. Читати детальніше (англ.)