Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Вересень 2020 року)

 Зміни в законодавстві

FinCEN закликає ЗМІ утриматись від розголошення інформації, яка міститься в звітах про підозрілу діяльність (SAR) і наголошує що несканкціоноване розкриття таких відомостей є злочином, який може вплинути на національну безпеку США та скомпрометувати розслідування правоохоронних органів. Читати детальніше (англ.)

ПФР Ліберії заборонив провідній компанії з надання фінансових та GSM послуг продовжувати роботу по запуску проєкту Міжнародних грошових переказів з огляду на неможливість виявляти та повідомляти про випадки відмивання грошей та фінансування тероризму. Читати детальніше (англ.)

Незважаючи на попередження ПФР Трінідад і Тобаго, чергова фінансова піраміда «Коло Благословення» розпалась залишивши ошуканими більше 1200 осіб. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

З огляду актуальність та доцільність FATF підготовлено та опубліковано звіт стосовно червоних прапорців по ВК/ФТ щодо віртуальних активів Читати детальніше (англ.)

Реагуючи на нові загрози та вразливості, які становлять собою злочини, пов’язані з COVID-19, та їх вплив на сферу ВК/ФТ MONEYVAL підготовлено збірку Тенденції відмивання коштів та фінансування тероризму в юрисдикціях під час кризи, спричиненої COVID-19 Читати детальніше (англ.)/(укр.)

Європейська Банківська Асоціація у відповідь на заклик щодо сприяння у формуванні комплексної політики опублікувала звіт та збірку порад щодо зміцнення законодавчої бази Європейського Союзу у сфері ПВК/ФТ Читати детальніше (англ.)

Аби не шукати інформацію про дотримання санкційних режимів різних країн, можна скористатись консолідованою базою даних Global Sanctions Guide Читати детальніше (англ.)

Новини в сфері протидії відмивання коштів

Суд Південної Кароліни засудив 7 осіб та зобов’язав конфіскувати 2.1 млд дол. за відмивання коштів через казино та інші азартні ігри внаслідок шахрайських схем по отриманню позик за Програмою Захисту зарплати. Читати детальніше (англ.)

Міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів SWIFT опублікувала Звіт «Слідуй за грошима» щодо тлумачення методів відмивання грошей, які використовуються для широкомасштабних кіберкрадіжки. Читати детальніше (англ.)

Співзасновниця польської компанії яка спеціалізується на розробці програмного забезпечення що допомагає банкам та страховим компаніям відстежувати випадки відмивання коштів та фінансування тероризму увійшла в світовий рейтинг жінок-лідерів в сфері FinTech індустрії. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Глобальна ініціатива проти транснаціональної організованої злочинності опублікувала політико-економічний Звіт щодо використання системи грошових переказів хавала для торгівлі зброєю у Ємені та Сомалі Читати детальніше (англ.)

Рятуючись від попадання в «чорний список», у Пакистані прийнято закон, який посилює контроль та прозорість реєстрації і регулювання кооперативних товариств для перевірки фінансування тероризму. Читати детальніше (англ.)

ООН підготовлено Модульний збірник з питань управління стрілецькою зброєю (MOSAIC) в якому міститься набір добровільних практичних вказівок, які поєднують у собі найкращі знання стрілецької зброї у стислій та оперативній формі. Читати детальніше (англ.)

У семи країнах Африки проходить «збройна амністія» під час якої можна здати державі та не бути покараним за незаконне зберігання зброї. Читати детальніше (англ.)