Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Січень 2021 року)

Зміни в законодавстві

FinCEN оголосив застосування до національної асоціації «Capital One» примусової дії у вигляді стягнення штрафу у розмірі 390 мільйонів доларів США за порушення Закону про банківську таємницю (BSA). Читати детальніше (англ.)

Голова FATF - Маркус Плеєр заявив, що під час пандемії певні схеми відмивання коштів стали більш розповсюдженими. Читати детальніше (англ.)

У Сінгапурі були затверджені заходи щодо покращення протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму відповідно до змін закону, який регулює діяльність постачальників віртуальних платіжних послуг. Читати детальніше (англ.)

Податковий орган Великої Британії оштрафував британську компанію з переказу коштів MT Global Ltd на рекордну суму у розмірі 23.8 мільйони фунтів стерлінгів (32.4 мільйони доларів США) за значні порушення законодавства щодо протидії відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

Конгрес прийняв Закон про протидію відмиванню коштів 2020 року (“AMLA”) як частину Закону про бюджетні асигнування на національну оборону на 2021 фінансовий рік. Читати детальніше (англ.)

 

Типології, керівництва, звіти

FINTRAC (ПФР Канади) оновив своє керівництво з оцінки ризиків з метою включення до нього змін в законодавстві, які набудуть чинності 1-го червня 2021 року. Читати детальніше (англ.)

FinCEN опублікував своє остаточне правило, з метою відображення інфляційних змін щодо цивільних грошових штрафів як це передбачено Федеральним законом про інфляційне коригування цивільних штрафів від 1990 року зі змінами. Читати детальніше (англ.)

У Філіппінах були затверджені зміни до закону щодо протидії відмиванню коштів з метою уникнення потрапляння до сірого списку FATF на найближчому Пленарному засіданні у лютому. Читати детальніше (англ.)

 

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Сім колишніх та нинішніх працівників банку були заарештовані у Гонконгу під час широкомасштабної операції проти міжнародного синдикату, який здійснив відмивання коштів у розмірі 810 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Громадянина Мексики було засуджено до більш, ніж 7 років позбавлення волі за участь у відмиванні коштів, одержаних внаслідок продажу наркотиків, що було частиною схеми, яка передбачала спробу купівлі Westminster bank. Читати детальніше (англ.)

Колишнього голову банку Ватикану було засуджено до 9-ти років позбавлення волі за масштабне розкрадання та відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Власника віртуальної платформи з обміну біткойнів було засуджено до більш, ніж 10 років позбавлення волі за відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Організатора атаки у Мумбаї та командувача операціями Lashkar-e-Toiba (LeT) було засуджено до 5-ти років ув’язнення Пакистанським антитерористичним судом. Читати детальніше (англ.)

Суд Німеччини засудив до 7-ми років громадянина Таджикистану за членство в групі «Ісламська Держава» для спільного створення осередку екстремістської організації в Німеччині та підтримку 2-х спланованих терористичних атак. Читати детальніше (англ.)