Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Серпень 2020 року)

 Зміни в законодавстві

Комітет MONEYVAL опублікував 2-ий звіт про прогрес України у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму в рамках 5-го раунду взаємних оцінок. Читати детальніше

Фінансовий регулятор Великобританії з метою підвищення здатності відстеження відмивання коштів, хоче зобов’язати всі біржі криптовалют та провайдерів електронних гаманців, які працюють в країні щорічно звітувати про можливе відмивання грошей. Читати детальніше (англ.)

Пакистан вживає активні законодавчі кроки для усунення недоліків з метою виходу з «сірого списку» FATF. Читати детальніше (англ.)

Швейцарська страхова компанія, яка є однією з найбільших у Центральній Європі, додала до способів оплати за послуги можливість здійснювати платежі за допомогою bitcoin та ethereum. Читати детальніше (англ.)

Завдяки ПФР Гани спільно з іншими органами викрито потужну «схему Понци», за якої інвесторам обіцяли до 50% прибутку на місяць. Читати детальніше (англ.)

 

Типології, керівництва, звіти

Результати опитування та поглиблений аналіз (ResearchMoz): Вплив COVID-19 на ринок послуг в аспекті протидії відмиванню грошей Читати детальніше (англ.)

Спільна керівна група з відмивання грошей (JMLSG), опублікувала нові галузеві вказівки для постачальників бірж криптоактивів та постачальників гаманців щодо дотримання зобов’язань з відмивання грошей. Керівництво містить схему ризиків відмивання грошей, які представляють криптоактиви, і те, як фірми, що займаються криптоактивами, можуть пом'якшити такі ризики. Читати детальніше (англ.)

Європейська Банківська Асоціація, у відповідь на "План дій ЄС щодо комплексної політики щодо ПВК/ФТ“ Європейської Комісії, видала збірку щодо бачення подальших кроків по боротьбі з ВК/ФТ, які будуть сприяти цілісності фінансової системи ЄС. Читати детальніше (англ.)

 

Новини в сфері протидії відмивання коштів

Компанія Ciphertrace розробила набір аналітичних інструментів на замовлення Департаменту національної безпеки США (DHS) для відстеження транзакцій с криптовалютою Monero (XMR). Читати детальніше (англ.)

Керівник медичної клініки Нью-Йорка, який виявився головою потужного синдикату по отриманню відкатів та відмиванню коштів в сфері охорони здоров’я, та ще 25 осіб були притягнуті до відповідальності за нанесення багатомільйонних збитків протягом останніх 10 років. Читати детальніше (англ.)

Через застосування більш жорстких заходів до керівництва за недотримання комплайенсу в антилегалізаційній сфері банки Європи почали об’єднувати зусилля та обмінюватись інформацією по виявленню високоризикових клієнтів та шахрайських схем відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Компанія створена на Британських Віргінських островах визнала свою провину та заплатить штраф у сумі $ 673 714,04 за змову з метою відмивання грошей, невиконання санкцій стосовно Північної Кореї, а також введення в оману банків-кореспондентів стосовно обробки доларових операцій з США. Читати детальніше (англ.)

Напередодні набрання чинності новим законодавством щодо регулювання ринку криптовалют Росії, Роскомнагляд втретє заблокував низку веб-сайтів, пов’язаних з криптовалютою. Читати детальніше (англ.)

Венесуела, переживаючи одну з найгірших економічних криз за свою історію, стала одним з лідерів у світі по показнику найбільшого використання криптовалют. Читати детальніше (англ.)

 

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

В Індії 12 осіб які підозрюються у тероризмі та зв’язку з "Хізб-уль-Моджахед", найактивнішим терористичним угрупуванням в Кашмірі, постануть перед судом по звинуваченню у відмиванні грошей. Читати детальніше (англ.)

Компетентні органи США ліквідували ряд «замаскованих» онлайн структур, які займались збором коштів для цілей фінансування терористичних організацій. Читати детальніше (англ.)

З моменту розстрілу мечеті в Новій Зеландії кількість повідомлень про потенційне фінансування тероризму зросла більш ніж удвічі. Читати детальніше (англ.)