Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Листопад 2020 року)

Зміни в законодавстві

Україна, згідно з 9-м щорічним звітом Базельського індексу протидії відмиванню коштів, істотно покращила свої позиції у рейтингу систем ПВК/ФТ та піднялась на 30 позицій. Читати детальніше (англ.)

Міністрами фінансів Європейського Союзу було схвалено концепцію створення єдиного автономного наглядового органу ЄС по боротьбі з відмиванням коштів, повноваження якого будуть розповсюджуватись на 27 країн. Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Сінгапуру з 1 січня 2021 року припинить випуск національної банкноти номіналом в 1000 доларів з метою зменшення рівня ризику відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Департамент юстиції США повідомив про збільшення кількості випадків вербування шахраями осіб через он-лайн режим (пошук роботи, знайомства, спілкування, соціальні мережі, курси тощо) з метою подальшого використання їх як “кеш кур’єрів”. Читати детальніше (англ.)

FinCEN відновлює дію наказу про географічний таргетинг, який зобов’язує страхові компанії виявляти бенефіціарних власників компаній-оболонок, які купують нерухомість за готівку. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Рекомендації для посилення глобальних заходів реагування на нові загрози від фінансової злочинності, пов'язаної з криптовалютами за результатом 4-ї глобальної конференції з питань криптовалют та кримінальних фінансів. Читати детальніше (англ.)

FATF опублікував звіт Ісландії щодо прогресу в напрямку посилення заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Читати детальніше (англ.)

FinCEN разом з Федеральними банківськими агентствами випустив спільний інформаційний бюлетень, в якому банкам надано роз’яснення по застосуванню ризик-орієнтованого підходу до благодійних та інших неприбуткових організацій. Читати детальніше (англ.)

MONEYVAL опублікував звіти Грузії та Словаччини про взаємну оцінку, в яких проаналізовано рівень відповідності їх систем ПВК/ФТ вимогам 40 рекомендацій FATF, а також рекомендації, щодо підвищення їх ефективності. Читати детальніше: Звіт Грузії(англ.), Звіт Словаччини(англ.)

Базельський інститут урядування опублікував короткий посібник-дослідження актуальних тенденцій проведення фінансових розслідувань у контексті фінансових злочинів та прикладів повернення активів на основі досвіду Португалії та Мозамбіку. Читати детальніше (англ.)

Новини в сфері протидії відмивання коштів

Старший син президента Бразилії Жаїра Болсонару – Флавіу, звинувачений у хабарництві та відмиванні коштів в рамках проведення розслідування стосовно розкрадання державних коштів. Читати детальніше (англ.)

Засновник інвестиційних компаній Family Wealth Legacy та Zolla, Метью Пірсі, був заарештований за звинуваченням в організації у 2014 році шахрайської схеми та відмиванні коштів від її функціонування на загальну суму більш ніж 35 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Міністерство юстиції США вилучило біткойнів на суму більше ніж 1 мільярд доларів у онлайн платформи Silk Road, яка здійснювала торгівлю незаконними товарами та послугами, такими як наркотики, викрадені кредитні картки та навіть вбивства на замовлення. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Пакистанський суд ув'язнив двох помічників організатора серії терористичних актів в Мумбаї в 2008 році та керівника "Джамаат-уд-Дава" Хафіза Саїда, які визнані міжнародними терористами та перебували у розшуку. Читати детальніше (англ.)

Базельський інститут управління випустив новий он-лайн курс про фінансування тероризму, який розроблений у співпраці з Егмонтською групою підрозділів фінансової розвідки та орієнтований на аналітиків, слідчих, прокурорів та фахівців у галузі протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Читати детальніше (англ.)