Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Грудень 2020 року)

Зміни в законодавстві

Конгрес США затвердив закон про «Корпоративну прозорість» який вимагатиме від корпорацій та компаній з обмеженою відповідальністю, створених у США, розкривати своїх справжніх власників Міністерству фінансів, ускладнюючи злочинцям анонімне відмивання грошей або ухилення від сплати податків. Читати детальніше (англ.)

Штраф у розмірі близько 130 тисяч доларів має сплатити PayPal за порушення закону про боротьбу з відмиванням коштів та звинувачення у "приховуванні" підозр щодо фінансових операцій та сприянні "розпаду" фінансової системи Індії. Читати детальніше (англ.)

FinCEN виніс на розгляд закон, спрямований на покриття прогалин у законодавстві щодо боротьби з відмиванням коштів в частині операцій з віртуальними активами. Читати детальніше (англ.)

Прес-служба Святого Престолу оголосила, що Папа затвердив новий статут Управління фінансової інформації (FIA), змінивши його назву на Управління нагляду та фінансової інформації (ASIF). У Статуті змінені ролі керівників органу та розподілені деякі внутрішні повноваження. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF виключив Багамські острови зі списку Юрисдикцій, що знаходяться під посиленим моніторингом. Читати детальніше (англ.)

Робоча група з обміну інформацією (IEWG) опублікувала спільний звіт Егмонтської групи та FATF з оновленою інформацією «Відмивання коштів на основі торгівлі за 2020 рік: Тенденції та Розвиток». Читати детальніше (англ.)

FATF опублікував оновлену інформацію щодо Ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму, що стосуються COVID-19. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Двох власників аптек у Нью-Йорку звинувачено у шахрайстві та відмиванні коштів в галузі охорони здоров'я за COVID-19 на суму 30 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Засновник онлайн платформи обміну криптовалют BTC-e був засуджений французьким судом до п’яти років ув’язнення за звинуваченням у відмиванні коштів та додатково має виплатити 100 тисяч євро штрафу. Читати детальніше (англ.)

Пара злочинців була засуджена Спеціальним кримінальним судом Ірландії за відмивання протягом п'яти років більш ніж 300 тисяч євро для організованої злочинної групи "Кінахан". Читати детальніше (англ.)

Адвокат штату Нью-Джерсі Майкл Квасник був засуджений до 18 років ув'язнення за відмивання коштів у рамках багаторічної схеми розкрадання грошей своїх клієнтів. На додаток до тюремного терміну, Квасник має виплатити 11,7 мільйона доларів відшкодування. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Паризький суд визнав 14 чоловік винними у причетності до ряду терористичних атак ісламістів, в тому числі до нападу на будівлю журналу Charlie Hebdo. Читати детальніше (англ.)

Засуджений терорист Абдул Насер Бенбріка також відомий як Абу Бакр, залишиться за гратами, незважаючи на закінчення строку покарання, після того, як суддя погодився, що він є "неприпустимим ризиком" для громадськості. Читати детальніше (англ.)

Турецький суд засудив колишнього про-курдського депутата, яка раніше цього року була позбавлена парламентського статусу, до понад 22 років ув'язнення за трьома окремими звинуваченнями у причетності до тероризму. Читати детальніше (англ.)