Держфінмоніторинг забезпечує підготовку до чергового засідання FATF

У період з 19 по 23 лютого п.р. Державна служба фінансового моніторингу України (по квоті Комітету Ради Європи MONEYVAL та за підтримки проекту Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні (EUACI)) братиме участь у Пленарному засіданні та засіданнях відповідних робочих груп FATF, які проходитимуть у м. Париж (Французька Республіка).

Зазначені засідання відбуватимуться напередодні другої річниці неспровокованого, повномасштабного та кровопролитного вторгнення РФ в Україну.

В ході зазначених засідань, з поміж інших питань порядку денного, заплановано розгляд важливого для України питання щодо подальшої реакції FATF на порушення РФ Стандартів у сфері протидії відмиванню коштів, фінансуванню тероризму, фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (ПВК/ФТ/ФРЗМЗ), внаслідок триваючої російської агресії проти України.

З цього приводу, Держфінмоніторингом, серед іншого, підготовлено візуалізацію «Глобальна картина захисту міжнародної фінансової системи від ризиків ПВК/ФТ/ФРЗМЗ, що генерує РФ, внаслідок вторгнення в Україну». Ознайомитися з візуалізацією можливо тут.

Зазначена візуалізація чітко демонструє:

  • стан Глобальної міжнародної фінансової системи ПВК/ФТ/ФРЗМЗ до та після російського вторгнення в Україну (далі - Глобальна система) [станом на лютий 2024 р.];
  • зміни у функціонуванні ключових учасників Глобальної системи до і після вторгнення РФ в Україну;
  • розрив зв'язків між ключовими міжнародними організаціями та юрисдикціями з РФ після її вторгнення в Україну, що має на меті забезпечення цілісності та стійкості Глобальної системи;
  • цілеспрямовані деструктивні кроки, які здійснює РФ, для руйнування інфраструктури захисту Глобальної системи, зокрема через формування шлюзів доступу до неї для країн, які санкціоновані Радою Безпеки ООН та внесені FATF до «чорного списку».

Держфінмоніторинг в повній мірі забезпечує виконання своїх зобов’зань щодо збереження конфіденційності закритих процесів FATF. З огляду на це, візуалізація базується на аналізі виключно відкритих джерел інформації та публічних даних.

Наразі у фокусі уваги має бути стримання зростаючих зусиль РФ, що спрямовані на посилення її зв'язків з Іраном та Північною Кореєю, які мають прямі ознаки порушень Резолюцій РБ ООН, а отже і визначених Рекомендацій FATF.

У зв’язку з цим, напередодні засідань Міністерством фінансів України спільно з Держфінмоніторингом оприлюднено відповідний прес-реліз, з яким можна ознайомитися тут.

"Через рік після призупинення членства у FATF, свідоме недотримання росією принципів FATF та санкцій ООН, зростаюча непрозорість та продовження зловмисної кібер-діяльності роблять її однією з найризикованіших юрисдикцій для фінансових злочинів. З'являється все більше беззаперечних доказів того, що незаконна діяльність росії загрожує глобальному миру та безпеці. Ми впевнені, що FATF розгляне це питання з максимальною увагою під час майбутнього пленарного засідання, щоб допомогти захистити глобальну фінансову безпеку", - заявив Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський.