Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Жовтень 2022 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

 

 

ЄС узгодив введення в дію 8го пакету санкцій проти росії. Цей пакет вводить нові заборони на імпорт на суму 7 мільярдів євро для обмеження доходів РФ, а також експортні обмеження, що ще більше позбавить військово-промисловий комплекс Кремля ключових компонентів і технологій, а російську економіку — європейських послуг і досвіду. Читати детальніше (англ.)

Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій оголосила нинішній російський режим терористичним. Читати детальніше (англ.)

Парламент Естонії схвалив заяву, в якій засуджує спробу РФ анексувати окуповані українські території та оголоcив РФ терористичним режимом та державою, що підтримує тероризм. Читати детальніше (англ.)

Сенат Польщі одноголосно прийняв резолюцію про визнання Росії терористичним режимом за її агресію проти України та українського народу. Читати детальніше (англ.)

Австралія наклала на Росію нові санкції через анексію Москвою чотирьох регіонів України. До сепаратистів і високопосадовців, які підтримують Росію застосовано обмеження на поїздки та фінансові штрафи. Читати детальніше (англ.)

Канада запровадила санкції проти 34 осіб і однієї організації, які, за її словами, причетні до поширення російської дезінформації та пропаганди. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

У США криптовалютну біржу Bittrex оштрафовано на 29 мільйонів доларів за умисне порушення Закону про банківську таємницю. Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії Gatehouse Bank оштрафовано на 1.5 млн. фунтів стерлінгів за наявність значних недоліків у системах контролю та протидії фінансовій злочинності. Читати детальніше (англ.)

У Франції другий за величиною банк Швейцарії Credit Suisse погодився виплатити штраф у розмірі 238 мільйонів євро, щоб уникнути судового переслідування за звинуваченнями у відмиванні грошей та податковому шахрайстві. Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії онлайн казино NSUS Limited було оштрафовано на 672 000 фунтів стерлінгів за невдачі в ідентифікації та взаємодії з ризиковими клієнтами та боротьбі з відмиванням грошей. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано результати Пленарного засідання (20-21 жовтня), проведеного за головування новообраного Президента організації. Читати детальніше (англ.)

Егмонтська група підрозділів фінансової розвідки опублікувала річний звіт за 2020-2021 роки. Читати детальніше (англ.)

Базельський інститут урядування опублікував щорічний Базельський індекс ПВК, за результатами якого Україна отримала оцінку ризику ВК/ФТ 5,09 порівняно з 2021 роком - 5,21. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

У США чоловіка було засуджено до 25 років позбавлення волі за звинуваченнями в організації схеми з відмивання коштів та онлайн шахрайстві. Читати детальніше (англ.)

У США чотири особи було засуджено до позбавлення волі строками від 3 до 6 років за участь у змові щодо відмивання коштів, отриманих від продажу наркотиків на суму понад 1,4 млн. доларів. Читати детальніше (англ.)

У США адвоката було засуджено до 15 років та 8 місяців позбавлення волі за звинуваченнями у відмиванні коштів на мільйони доларів для мексиканського наркокартелю. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 5 років позбавлення волі та сплати відшкодування на суму 1.3 млн. доларів за звинуваченнями в організації схеми з відмивання коштів через сайти знайомств. Читати детальніше (англ.)

У США п'ятьох росіян та двох нафтотрейдерів заарештовано за звинуваченнями в ухиленні від глобальних санкцій і відмиванні мільйонів доларів для російських олігархів та організацій, що є суб’єктами санкцій. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У США чоловіка було засуджено до 20 років позбавлення волі за змову у наданні матеріальної допомоги терористичним організаціям у Сирії. Читати детальніше (англ.)

Французьку компанію Lafarge було оштрафовано на 778 млн. доларів за перерахування мільйонів доларів терористичним групам у Сирії. Читати детальніше (англ.)

У Сінгапурі чоловіка було засуджено до 2 років та 8 місяців позбавлення волі за звинуваченнями у наданні фінансової допомоги терористичній організації Хайят Тахрір аш-Шам. Читати детальніше (англ.)