Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Жовтень 2021 року)

Антилегалізаційні новини

Центральним банком Об’єднаних Арабських Еміратів оштрафовано шість пунктів обміну валют на суму 4,71 мільйонів доларів США за невідповідність вимогам законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Банк NBG було оштрафовано ПФР Республіки Мальта на
337 422 євро за низку порушень законодавства у сфері ПВК/ФТ, зокрема за ненадання інформації на запит та недоліки у системі управління ризиками. Читати детальніше (англ.)

Управлінням фінансового контролю Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії оштрафовано Credit Suisse  на суму 147 мільйонів фунтів стерлінгів за незастосування ризик-орієнтованого підходу, зокрема неналежної перевірки клієнтів під час надання кредитів в рамках проектів розвитку Республіки Мозамбік на суму понад 1,3 мільярда доларів США. Читати детальніше (англ.)

Федеральною прокуратурою Детройту (США) було вилучено готівку на суму близько 12 мільйонів доларів США, які ймовірно, були частиною широкомасштабної операції з відмивання коштів під назвою «Тіньовий обмін», із залученням осіб з США та Об’єднаних Арабських Еміратів. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Опубліковано результати Пленарного засідання FATF
(19-21 жовтня 2021 року). Читати детальніше (англ.)

Опубліковано Звіт 1 Фази у рамках спільного проекту Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки та FATF «Цифрова трансформація ПВК/ФТ для оперативних агентств: Виявлення підозрілої діяльності та аналіз даних фінансової розвідки». Читати детальніше (англ.)

FATF оновив Керівництво стосовно ризик-орієнтованого підходу щодо віртуальних активів та надавачів послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Судом штату Каліфорнія (США) члена Картелю Сіналоа було засуджено до 10 років позбавлення волі та сплати штрафу
у розмірі 50 тисяч доларів США за обвинуваченням у відмиванні коштів за суму близько 15 мільйонів доларів США, отриманих від продажу наркотиків, які були нелегально ввезені Картелем Сіналоа у США. Читати детальніше (англ.)

Кримінальним судом Абу Дабі вісім осіб було засуджено за обвинуваченням у відмиванні коштів до позбавлення волі
 на строк від 7 до 10 років з конфіскацією належних їм активів. Читати детальніше (англ.)

У США організатора мережі з відмивання коштів було засуджено до 15 років позбавлення волі за відмивання кількох десятків мільйонів доларів США, отриманих від продажу наркотиків від імені іноземних кримінальних угрупувань. Читати детальніше (англ.)

У штаті Джорджія (США) колишнього страхового комісара було засуджено до 7 років позбавлення волі за обвинуваченням
у шахрайстві та відмиванні коштів на суму 2,5 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Антитерористичним судом Пешавару (Ісламська Республіка Пакистан) двох чоловіків афганського походження було засуджено до 7 років позбавлення волі та довічного позбавлення волі відповідно за обвинуваченнями у терористичній діяльності, зокрема вчинення вибуху поблизу Верховного суду Пешавару
у грудні 2019 року. Читати детальніше (англ.)

Судом Королівства Нідерландів біженця з Республіки Іран було засуджено до 4 років позбавлення волі за обвинуваченням
 у підготовці та фінансуванні терористичних актів. Читати детальніше (англ.)

У місті Нью-Делі (Республіка Індія) чотирьох чоловіків було засуджено до позбавлення волі на строк від 10 до 12 років відповідно за обвинуваченням у змові щодо вчинення терористичних актів та фінансуванні тероризму.  Читати детальніше (англ.)