2024-06-10 14:00:00

Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Травень 2024 року)

травень 2024

№ 5

Міжнародні санкції проти російської федерації (рф)
Антилегалізаційні новини
Типології, керівництва, звіти
Звіти про взаємну оцінку країн
Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів
Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Антилегалізаційні новини

Федеральна рада Швейцарії схвалила депешу щодо посилення правил країни щодо протидії відмиванню коштів. Запропонований закон, спрямований на посилення Швейцарії як безпечного та конкурентоспроможного фінансового центру, включає запровадження федерального реєстру бенефіціарних власників і посилених процедур належної перевірки для високоризикової юридичної консультативної діяльності.

Читати детальніше (англ.)

Канадське агентство з питань боротьби з відмиванням коштів наклало найбільший в історії штраф у розмірі майже 9,2 млн канадських доларів ($6,71 млн) на TD Bank, за недотримання правил боротьби з відмиванням коштів (AML).

Читати детальніше (англ.)

Валютне управління Сінгапуру (MAS) оштрафувало Swiss-Asia Financial Services (SAFS) на 2,5 млн сінгапурських доларів за порушення правил MAS щодо протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (AML/CFT).

Читати детальніше (англ.)

Фінансовий регулятор Німеччини наклав штраф у розмірі 9,2 млн євро ($10,00 млн) на онлайн-банк N26 після того, як виявив, що банк у 2022 році систематично запізнювався з подачею звітів про підозри у відмиванні коштів.

Читати детальніше (англ.)

Канадське агентство по боротьбі з відмиванням коштів (FINTRAC) оштрафувало глобальну криптовалютну біржу Binance на $4,4 млн, за недотримання необхідних регуляторних стандартів щодо боротьби з відмиванням коштів.

Читати детальніше (англ.)

МІЖНАРОДНІ САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ (РФ)

Країни ЄС офіційно ухвалили план використання прибутків від активів російського центрального банку, заморожених в ЄС, на оборону України.

Читати детальніше (англ.)

Канада знову запровадила санкції проти росіян і компаній, які, за даними Канади, підтримують вторгнення Москви в Україну. Санкції стосуються двох осіб і шести судноплавних компаній, які, за заявою канадської влади, «сприяли незаконному транспортуванню зброї, в тому числі балістичних ракет, з Північної Кореї до Росії».

Читати детальніше (англ.)

Сполучені Штати запровадили санкції проти понад 280 фізичних та юридичних осіб, спрямовані на те, щоб змусити Росію понести додаткові витрати як за зовнішню агресію, так і за внутрішні репресії.

Читати детальніше (англ.)

Депутати естонського парламенту ухвалили закон, який дозволяє використовувати російські активи, заморожені міжнародними санкціями, для компенсації Україні за збитки, завдані війною.

Читати детальніше (англ.)

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадило санкції проти двох російських громадян та трьох російських юридичних осіб за сприяння передачі зброї між Росією та КНДР.

Читати детальніше (англ.)

Керівники митних органів Литви, Латвії, Естонії, Польщі та Фінляндії підписали угоду про уніфікацію заходів з імплементації санкцій ЄС проти Росії та Білорусі.

Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано оновлений документ «Консолідовані процеси та процедури взаємних оцінок і подальших дій: Універсальні процедури».

Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано оновлений документ «Процедури FATF для Взаємних оцінок, Звітування про прогрес та процесу ICRG у сфері ПВК/ФТ/ФРЗМЗ.

Читати детальніше (англ.)

Базельським інститутом урядування опубліковано Рекомендації щодо запобігання та протидії злочинному використанню криптовалют.

Читати детальніше (англ.)

Міністерство фінансів США оприлюднило Національну стратегію боротьби з фінансуванням тероризму та іншими видами незаконного фінансування, яка визначає цілі, завдання та пріоритети уряду США щодо припинення та запобігання незаконній фінансовій діяльності.

Читати детальніше (англ.)

Казначейство Його Величності опублікувало звіт про боротьбу з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму: Звіт про нагляд за 2022-23 рр.

Читати детальніше (англ.)

ПФР Канади опублікувало Секторальний посібник «Роль банкоматів з віртуальною валютою у відмиванні доходів, отриманих злочинним шляхом».

Читати детальніше (англ.)

Королівським інститутом об'єднаних служб (RUSI) опубліковано Документ «Using AI in an Intelligence Context: Future Scenario Workshop», який розглядає використання штучного інтелекту (ШІ) в розвідувальній діяльності до 2040 року.

Читати детальніше (англ.)

Інститутом миру США опубліковано Дослідження «Транснаціональна злочинність у Південно-Східній Азії: зростаюча загроза глобальному миру та безпеці», яке розглядає зростання транскордонної злочинності в Південно-Східній Азії, що загрожує глобальному миру і безпеці.

Читати детальніше (англ.)

Мережа боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США (FinCEN) видала рекомендації, щоб допомогти фінансовим установам виявляти незаконні транзакції, пов’язані з терористичними групами, що підтримуються Іраном, на тлі підвищеної активності на Близькому Сході.

Читати детальніше (англ.)

Офіс з впровадження фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії повторно опублікував свої керівні настанови щодо фінансових санкцій і грошових штрафів. OFSI прагне надати «високоякісні та прості для розуміння» вказівки щодо ефективного впровадження фінансових санкцій.

Читати детальніше (англ.)

Звіти про взаємну оцінку країн

Грузія досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 12 було переоцінено з Частково відповідає на Відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Грузії в посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Кіпр досяг прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у його MER, відповідність Рекомендації 15 було переоцінено з Частково відповідає на Переважно відповідає, а Рекомендація 8 зберегла рейтинг Частково відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Кіпру в посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Литва досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 2 було переоцінено з Частково відповідає на Відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Литви у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Польща досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 34 було переоцінено з Частково відповідає на Переважно відповідає, а Рекомендація 15 зберегла рейтинг Частково відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Польщі у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Словенія досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендації 5 було переоцінено з Частково відповідає на Переважно відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Словенії у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Хорватія досягла прогресу в усуненні недоліків технічної відповідності, виявлених у її MER, відповідність Рекомендаціям 10, 17, 22, 23, 32 та 40 було переоцінено з Частково відповідає на Переважно відповідає, Рекомендації 13 з Частково відповідає на Відповідає, а Рекомендації 1, 2, 15 та 24 зберегли рейтинг Частково відповідає. Ознайомитись з деталями Звіту про прогрес Хорватії у посиленні заходів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму можливо за посиланням.

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

У США чоловіка засуджено до 10 років позбавлення волі за відмивання понад $4,5 млн, отриманих за допомогою схем компрометації ділової електронної пошти (BEC), включаючи схему шахрайства з програмою медичної допомоги та схеми романтичного шахрайства.

Читати детальніше (англ.)

У Нідерландах чоловіка було засуджено до 5 років та 4 місяців позбавлення волі за відмивання коштів у криптовалюті на суму $1,2 млрд.

Читати детальніше (англ.)

Народний суд Ханоя виніс вирок 21 обвинуваченому, причетному до транснаціональної мережі з відмивання коштів на суму близько $800 000. 14 осіб було засуджено до позбавлення волі на строки від 12 до 18 років, а ще 7 осіб було засуджено до позбавлення волі на строки від 6 до 11 років.

Читати детальніше (англ.)

У Сінгапурі, 6 з 10 осіб, заарештованих у справі про відмивання коштів на суму 3 мільярди доларів, було засуджено до позбавлення волі на строки від 13 до 15 місяців.

Читати детальніше (англ.)

У США жінку засуджено до 4 років позбавлення волі за торгівлю фентанилом та відмивання коштів.

Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У США чоловіка було засуджено до 12 років позбавлення волі за надання кількох тисяч доларів терористичній організації Хаят Тахрір Аль-Шам.

Читати детальніше (англ.)

У США жінку було засуджено до 18 років позбавлення волі за використання криптовалюти для надання підтримки терористичних угруповань, що діють у Сирії.

Читати детальніше (англ.)