Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Вересень 2021 року)

Антилегалізаційні новини

Підрозділ по боротьбі з відмиванням грошей Афганістану FinTRACA відключено від міжнародної мережі, що може мати наслідком послаблення його зв’язків зі світовою фінансовою системою. Читати детальніше (англ.)

Для продовження діяльності на виконання вимог нового закону у сфері ПВК/ФТ понад 60 криптобірж Республіки Корея зобов’язані зареєструватися у підрозділі фінансової розвідки. Читати детальніше (англ.)

Міністерство фінансів США, з урахуванням позиції ПФР щодо оцінки ризику сектору ринку старожитностей для ВК, розпочало процес поширення вимог у сфері ПВК/ФТ на торговців предметами антикваріату. Читати детальніше (англ.)

Цифровий банк Німеччини оштрафований регулятором фінансових послуг BaFin на 4.25 млн євро за слабкий контроль за відмиванням коштів, а саме: за несвоєчасне подання близько 50 повідомлень про підозрілу діяльність у 2019 та 2020 роках. Читати детальніше (англ.)

Національним Комітетом по боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму та незаконними організаціями Об’єднаних Арабських Еміратів схвалено нормативну базу щодо віртуальних активів. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Опубліковано Десятий щорічний звіт Базельського індексу протидії відмиванню коштів, який свідчить про зростання ризиків відмивання грошей та звертає увагу на чотири фактори, які ускладнюють політику у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Оприлюднено Збірку «Найкращі справи Егмонтської групи підрозділів фінансової розвідки» – Справи з фінансового аналізу 2014-2020». Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Об’єднаних Арабських Еміратів видав фінансовим установам нові керівництва для забезпечення виконання ними вимог у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Згідно з останнім щорічним дослідженням компанією BAE Systems «Стан боротьби з відмиванням коштів – 2021» торгівлю людьми, шахрайство, корупцію, організовану злочинність визначено серед основних викликів щодо виявлення фактів відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Звіт Спеціальних розслідувань Coinbase виявив, що лише 1% основних операцій блокчейна стосується злочинної діяльності, зокрема 0,05 % використовується для фінансування тероризму. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Органами прокуратури ФРН проведено обшук у міністерствах фінансів та юстиції у рамках розслідування порушення законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Судом присяжних у штаті Вірджинія (США) двох місцевих жителів було визнано винними за обвинуваченням у міжнародній наркоторгівлі та відмиванні грошей, їм обом загрожує мінімальне покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з максимально можливим покаранням у вигляді довічного позбавлення волі. Читати детальніше (англ.)

106 осіб були заарештовані в Іспанії та Італії в рамках спільного розслідування справи про відмивання коштів групою італійської мафії на суму понад 10 мільйонів євро через онлайн шахрайство у декількох європейських країнах. Читати детальніше (англ.)

Судом в штаті Джорджія (США) було засуджено чоловіка до 11 років позбавлення волі за відмивання десятків мільйонів доларів, включаючи кошти, вкрадені північнокорейською хакерською групою з Мальтійського банку у 2019 році, а також призначено сплатити 30 мільйонів доларів США реституції постраждалим. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Органами прокуратури Боснії та Герцеговини подано обвинувальний акт проти жінки, яку обвинувачують у передачі близько 118 000 євро для фінансування терористичних операцій та діяльності боснійських громадян у районах бойових дій у Сирії та Іраку. Читати детальніше (англ.)

Сінгапурського підприємця було засуджено до 3 років і 10 місяців позбавлення волі за фінансування терористичних актів у Сирії, зокрема фінансування подорожі громадянина Малайзії для вступу до лав бойовиків ІДІЛу. Читати детальніше (англ.)

Судом Руандської Республіки чоловіка, який врятував сотні своїх співвітчизників від геноциду у 1994 році, засуджено до 25 років позбавлення волі за вісьмома обвинуваченнями, включаючи належність до терористичної групи, вбивство та викрадення. Читати детальніше (англ.)