Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Листопад 2022 року)

Міжнародні санкції проти російської федерації

Європейський Парламент визнав Росію державою-спонсором тероризму. Читати детальніше (англ.)

Парламент Чехії прийняв резолюцію, якою офіційно визнав Росію державою-терористом. Читати детальніше (англ.)

Парламент Нідерландів визнав Росію державою-спонсором тероризму. Читати детальніше (англ.)

США наклали санкції на коло осіб та підприємств, включаючи французькі компанії з нерухомості, громадян Швейцарії та тайванського покупця мікроелектронних компонентів, які за їх твердженнями причетні до підтримки російських військових. Читати детальніше (англ.)

Федеральна прокуратура США ухвалила рішення про конфіскацію $5,4 млн із банківського рахунку, що належить російському бізнесменові Костянтину Малофєєву. Читати детальніше (англ.)

Прем’єр-міністр Канади оголосив про введення в дію додаткових санкцій, які стосуються двадцяти трьох осіб, визначених як «члени російського сектору юстиції та безпеки, включаючи офіцерів поліції та слідчих, прокурорів, суддів та працівників пенітенціарних установ». Читати детальніше (англ.)

Нова Зеландія запровадила нові санкції щодо 22 російських та білоруських громадян і низки російських підприємств нафтогазового та сталеливарного сектору. Читати детальніше (англ.)

Уряд Великої Британії заморозив вже понад 18 мільярдів фунтів стерлінгів активів, що належать олігархам та іншим росіянам, відповідно до введених в дію санкцій. Читати детальніше (англ.)

Люксембург заморозив російські активи в ЄС на 5,5 млрд євро. Читати детальніше (англ.)

Естонія в рамках санкцій ЄС заморозила активи росіян на десятки мільйонів євро і спільно з ЄС розглядає можливість їх використання на користь України. Читати детальніше (англ.)

Антилегалізаційні новини

Орган фінансового нагляду Дубая оштрафував приватний банківський підрозділ Oversea-Chinese Banking Corp. на 1,12 мільйона доларів США за нормативні порушення, включаючи невідповідність системи та засобів контролю, пов’язаних з боротьбою з відмиванням коштів. Читати детальніше (англ.)

Бельгійська філія нідерландського транснаціонального банку ING була оштрафована на понад 300 000 євро за недотримання нормативно-правових актів у сфері боротьби з відмиванням коштів протягом більш, ніж десяти років, незважаючи на «підозрілу активність» рахунку, що належить Росії. Читати детальніше (англ.)

В ОАЕ три компанії було оштрафовано на 2,25 мільйона дирхамів (612 000 доларів США) за порушення положень закону про боротьбу з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму (ПВК/ФТ). Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії Sonali Bank було оштрафовано на 3,25 мільйони фунтів стерлінгів за здійснення транзакцій на користь PEPs без проведення належної перевірки та надання дозволу на проведення підозрілих грошових переказів з відділень. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано Звіт щодо відмивання коштів від торгівлі фентанилом та синтетичними опіоїдами. Читати детальніше (англ.)

Європейське банківське управління (EBA) опублікувало рекомендації щодо використання рішень для дистанційної реєстрації клієнтів. Вони визначають кроки, які повинні здійснити фінансові установи для забезпечення безпечної та ефективної дистанційної реєстрації клієнтів відповідно до чинного законодавства у сфері ПВК/ФТ. Рекомендації стосуються всіх кредитних і фінансових установ, на які поширюється дія Директиви про боротьбу з відмиванням грошей (AMLD). Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню кошті

У США чоловіка було засуджено до 11 років позбавлення волі за звинуваченнями в організації схеми з відмивання коштів та шахрайстві. Читати детальніше (англ.)

У Йорданії шість осіб було засуджено до 3 років позбавлення волі за змову з метою відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 2 років позбавлення волі та 3 років нагляду після звільнення за участь у відмиванні коштів, отриманих від телефонного шахрайства. Читати детальніше (англ.)

У Великій Британії чоловіка було засуджено до 49 місяців позбавлення волі за звинуваченнями у постачанні наркотиків та відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У США двох громадян Естонії було заарештовано за звинуваченнями у шахрайстві з криптовалютами та змові щодо відмивання коштів на загальну суму 575 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У США чоловіка було засуджено до 7,5 років позбавлення волі за звинуваченнями у спробі надання фінансової допомоги терористичній групі ІДІЛ та розповсюдження її пропаганди. Читати детальніше (англ.)

Одного з лідерів "Ісламської держави" (ІДІЛ) Абу аль-Хасан аль-Хашемі аль-Кураїші було вбито під час операції повстанської Вільної сирійської армії. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 17 років позбавлення волі, за звинуваченнями у спробі надання фінансової допомоги терористичній організації ІДІЛ. Читати детальніше (англ.)