Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Червень 2021 року)

Антилегалізаційні новини

Латвійський банк Rietumu було оштрафовано на 5.85 мільйонів євро за порушення вимог у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму щодо незабезпечення здійснення заходів належної перевірки клієнтів. Читати детальніше (англ.)

В опублікованому Звіті про взаємну оцінку в рамках п’ятого раунду взаємних оцінок MONEYVAL визнає прогрес Святого Престолу (Ватикану) у боротьбі з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму та заохочує до подальшого посилення заходів ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Банк Литовської Республіки оштрафував фінансову установу GlobalNetint, на 350 000 євро за обвинуваченнями у систематичному порушенні рекомендацій з протидії відмиванню коштів, місцевих фінансових законів з позбавленням права здійснювати діяльність до усунення стратегічних проблем. Читати детальніше (англ.)

В Об’єднаних Арабських Еміратах більш ніж 500 000 компаній зобов’язані розкрити уряду інформацію своїх кінцевих бенефіціарних власників або їх буде оштрафовано, оскільки Близькосхідний фінансовий центр намагається уникнути включення до «сірого» списку FATF. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано Керівництво щодо Оцінки та зменшення ризику розповсюдження зброї масового знищення для допомоги країнам, фінансовим установам, ВНУП та постачальникам послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, ефективно виконати нові вимоги, внесені змінами до Рекомендації 1 Міжнародних стандартів FATF у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

ПФР США FinCEN опублікував перші загальнодержавні пріоритети щодо боротьби з відмиванням коштів та протидії фінансуванню тероризму, де серед основних загроз США у сфері ПВК/ФТ визначено корупцію, кіберзлочинність, внутрішнє та міжнародне фінансування тероризму, шахрайство, транснаціональні злочинні організації, організацію торгівлі наркотиками, торгівлю людьми, а також фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Читати детальніше (англ.)

FATF опубліковано результати Пленарного засідання (з 20 по 25 червня 2021 року). Читати детальніше (англ.)

Центральний банк Ірландії опублікував переглянуте Керівництво з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму для фінансового сектору. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Поліцією Китаю заарештовано більш ніж 1100 осіб за підозрою у використанні криптовалют для відмивання незаконних доходів, отриманих від телефонного та інтернет шахрайства. Читати детальніше (англ.)

Поліція Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії вилучила криптовалюту на суму майже 160 мільйонів доларів США у рамках розслідування справи про відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Коронним Судом Лондону (Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії) колишнього експерта з ПВК/ФТ було визнано винним в участі у схемі з відмивання коштів від інвестиційного шахрайства на суму 850 000 фунтів стерлінгів. Читати детальніше (англ.)

У Королівстві Саудівська Аравія двох осіб було засуджено до 3 років позбавлення волі за обвинуваченням у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

У США чоловіка було засуджено до 8 років позбавлення волі за участь у широкомасштабній міжнародній схемі з відмивання доходів, отриманих від незаконного продажу наркотиків, у розмірі 23 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У Королівстві Норвегія неповнолітнього сирійського походження було засуджено до 5 років позбавлення волі за обвинуваченням у плануванні терористичного акту та за надання підтримки екстремістській групі ІДІЛ. Читати детальніше (англ.)

Центральним Кримінальним судом Англії та Уельсу студента було визнано винним за 12 обвинуваченнями  в тероризмі, у тому числі за сприяння вчиненню та збір коштів для вчинення терористичного акту, а також розповсюдження терористичних матеріалів. Читати детальніше (англ.)

У Нью-Йорку (США) жінку було засуджено до 16 з половиною років позбавлення волі за участь у плануванні терористичного акту у США. Читати детальніше (англ.)