Дайджест актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Травень 2021 року)

Антилегалізаційні новини

Указом Президента Турецької Республіки, платформи для торгівлі криптовалютами були додані до списку суб’єктів, на яких поширюється дія законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Республіка Словенія згідно останнього Звіту про прогрес MONEYVAL, незважаючи на підвищення рейтингів щодо окремих рекомендацій, залишається у рамках посиленого моніторингу, зокрема через недоліки щодо зменшення ризиків, пов’язаних з віртуальними валютами. Читати детальніше (англ.)

Орган фінансового нагляду Королівства Норвегія Finanstilsynet оштрафує компанію з надання фінансових послуг DNB ASA на суму у розмірі 48,1 мільйона доларів США за неналежне дотримання правил та законодавства у сфері ПВК. Читати детальніше (англ.)

Фондова біржа Королівства Швеція Nasdaq Stockholm оштрафувала кредитну установу Swedbank на 5,50 мільйона доларів США за недоліки в контролі банку у сфері протидії відмиванню коштів у період з грудня 2016 року по лютий 2019 року. Читати детальніше (англ.)

Інтернет-банк оштрафовано ПФР Республіки Мальта на 359 339 євро за низку порушень у сфері протидії відмивання коштів стосовно клієнтів, які залучені до продажу паспортів, криптовалют та ймовірно пов’язані з організованою злочинністю. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Опубліковано Керівництво (зі змінами) для надавачів фінансових послуг щодо запобігання та виявлення відмивання коштів, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення на Кайманових островах. Читати детальніше (англ.)

Європейський банківський орган (EBA) опублікував для громадського обговорення проєкт Керівних принципів щодо співпраці та обміну інформацією між пруденційними наглядачами, наглядачами у сфері ПВК/ФТ та підрозділами фінансової розвідки. Читати детальніше (англ.)

 

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Судом округу Колумбія (США) двох засновників та керівників Payza.com, AlertPay.com, та Egopay.com, а також компанію MH Pillars було засуджено за участь у відмиванні коштів за схемою, в результаті якої були проведені незаконні платежі на суму понад 250 мільйонів доларів США. Читати детальніше (англ.)

У США колишнього віце-президента Netflix з питань ІТ-операцій, федеральним бюро присяжних визнано винним у мережевому шахрайстві, шахрайстві з використанням пошти та відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Національне агентство по боротьбі зі злочинністю (NCA) Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії заарештувало вісім осіб в рамках операції щодо мережі кур’єрських служб, підозрюваних у відмиванні коштів, отриманих від вчинення злочинів, на суму понад 50 мільйонів фунтів стерлінгів. Читати детальніше (англ.)

Прокуратурою Королівства Бахрейн була викрита шахрайська схема з відмивання коштів на суму 1,3 мільярда доларів США, пов’язана з посадовцями Банку майбутнього та інших іранських установ (включаючи центральний банк Ірану). Читати детальніше (англ.)

У Південній Каліфорнії (США) чоловіка було засуджено до двох років позбавлення волі у федеральній в’язниці за звинуваченням у відмиванні коштів з використанням готівки та Bitcoin. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

У Федеративній Республіці Німеччина п’ятеро осіб було засуджено до позбавлення волі за обвинуваченням у членстві у терористичній організації «Робітнича партія Курдистану». Читати детальніше (англ.)

Судом Нью-Йорка (США) чоловіка було засуджено до 20 років позбавлення волі за спробу надати матеріальну підтримку Ісламській державі Іраку та Леванту (ІДІЛ). Читати детальніше (англ.)

У Королівстві Іспанія трьох чоловіків, які допомагали в організації терактів джихадистів у межах та поблизу Барселони, в результаті яких 16 осіб було вбито у 2017 році, було засуджено до позбавлення волі. Читати детальніше (англ.)