Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Лютий 2021 року)

Зміни в законодавстві

Голова підрозділу фінансової розвідки Міністерства фінансів Мексики повідомив про виявлення та заморожування 79 банківських рахунків, які, як вважають, пов'язані з клонуванням карток з метою відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Гонконг планує запровадити посилені заходи належної перевірки щодо публічних осіб (PEPs). Читати детальніше (англ.)

Три банківські установи оштрафовані Комісією з фінансових послуг острову Джерсі на суму понад 700 000 фунтів стерлінгів за порушення правил протидії відмиванню коштів. Читати детальніше (англ.)

 

Типології, керівництва, звіти

FATF опубліковано звіт Данії щодо прогресу в напрямку посилення заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Читати детальніше (англ.)

Опубліковано Звіт Органу з регулювання фінансової галузі (FINRA) щодо аналізу програми моніторингу ризиків. Читати детальніше (англ.)

 FATF опубліковано результати Пленарних засідань, проведених 22, 24 та 25 лютого 2021 року. Читати детальніше (англ.)

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Генерального директора Техаської групи хоспісів та домашніх медичних установ, було засуджено до 15 років позбавлення волі за шахрайство та відмивання коштів в галузі охорони здоров'я. Читати детальніше (англ.)

Одну з найвпливовіших фігур латвійської політики, Айварса Лембергса (мера з міста Вентспілс з 1988 року) було засуджено до 5 років позбавлення волі за хабарництво та відмивання коштів. Читати детальніше (англ.)

Бізнесмен та олігарх Лазаро Баес у справі щодо розслідування корупційних дій за участю екс віце-президента Аргентини був засуджений до 12 років позбавлення волі за звинуваченнями у відмиванні коштів. Читати детальніше (англ.)

Громадянина України було засуджено до 87 місяців позбавлення волі та зобов’язано заплатити майже 100 тис. дол. США реституції після визнання його вини у мережевому шахрайстві, по участі у схемі відмивання коштів східноєвропейських кіберзлочинців. Читати детальніше (англ.)

У Сіднеї було заарештовано чоловіка за звинуваченням у відмиванні коштів після того, як він нібито намагався конвертувати майже 5,5 млн. Австралійських доларів (4,3 млн. Доларів США) готівкою в біткойни за допомогою злочинного синдикату. Читати детальніше (англ.)

1 млн. дол. США готівкою було вилучено під час арешту чоловіка у Сіднеї через підозру у відмиванні коштів з використанням криптовалют. Читати детальніше (англ.)

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Бельгійський суд засудив іранського дипломата до 20 років позбавлення волі за замах на вибух під час мітингу опозиції за межами Парижу у 2018 році. Читати детальніше (англ.)

Верховний суд Боснії і Герцеґовини визнав боснійського мусульманина винним у участі в угрупованні ІДІЛ в Сирії та засудив його до 6 років позбавлення волі. Читати детальніше (англ.)

Прихильницю ІДІЛ було засуджено до довічного позбавлення волі через змову з метою підриву собору Святого Павла та інших відомих місць у Лондоні. Читати детальніше (англ.)