Digest актуальних новин світу в сфері ПВК/ФТ (Березень 2021 року)

Зміни в законодавстві

Фінансовим регулятором Латвії накладено штраф на  Компанію з управління активами ABLV Asset Management у розмірі 57217 євро за порушення законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Фінансовий орган нагляду Швеції застосував штраф до Swedbank SWEDa.ST у розмірі 4 мільярдів крон (386 мільйонів доларів) за серйозні недоліки у сфері ПВК. Читати детальніше (англ.)

В Ірландії постачальники послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів, включаючи біткойни, з квітня 2021 року  мають виконувати вимоги законодавства у сфері ПВК/ФТ. Читати детальніше (англ.)

Типології, керівництва, звіти

Опубліковано спільний звіт FATF та Егмонтської групи щодо тенденцій та змін у відмиванні коштів на основі торгівлі (TBML). Читати детальніше (англ.)

FATF опублікував Керівництво з ризик-орієнтованого нагляду, яке допоможе органам нагляду розглянути весь спектр ризиків та зосередити застосування ресурсів там, де ризики є найвищими. Читати детальніше (англ.)

 

Кримінальні новини в сфері протидії відмиванню коштів

Британський орган фінансового регулювання відкрив кримінальну справу за відмивання коштів проти банку NatWest, державна частка у статутному капіталі якого становить 62 %, за обвинуваченням у неповідомленні про підозрілу діяльність клієнта щодо поповнення анонімного рахунку на майже 400 мільйонів фунтів стерлінгів (553 мільйони доларів), переважно готівкою. Читати детальніше (англ.)

Генерального директора групи клінік в США засуджено до 15 років позбавлення волі за шахрайство в галузі охорони здоров'я, розповсюдження опіоїдів та схему відмивання коштів на суму 150 мільйонів доларів. Читати детальніше (англ.)

Двом громадянам Еквадору було пред’явлено обвинувачення у хабарництві та участі у схемі відмивання коштів, яка пов’язана з пенсійним фондом державної поліції Еквадору (ISSPOL). Читати детальніше (англ.)

Розробник антивірусного програмного забезпечення, Джон Макафі, звинувачений у шахрайстві та змові з метою відмивання коштів (понад 13 мільйонів доларів США). Читати детальніше (англ.)

Детективами підрозділу з розслідування кіберзлочинів Австралії пред’явлено обвинувачення шістьом особам кримінального синдикату у відмиванні коштів через криптовалюти. Читати детальніше (англ.)

 

Боротьба з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення

Національна поліція Іспанії за підтримки Європолу заарештувала трьох осіб за підозрою в участі у сприянні фінансуванню тероризму. Читати детальніше (англ.)

Правоохоронними органами Австралії пред'явлено обвинувачення двом чоловікам за їх ймовірну участь в управлінні «складною терористичною мережею», яка сприяла поїздкам іноземних бойовиків до Сирії. Читати детальніше (англ.)

На південному заході Франції затримано щонайменше 10 підозрюваних терористів Робітничої партії Курдистану за обвинуваченням у «створенні та фінансуванні терористичної організації». Читати детальніше (англ.)