FATF опубліковано Декларацію Міністрів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF)

18 квітня 2024 р., за результатами засідання Міністрів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) у м. Вашингтон (округ Колумбія, США) FATF опубліковано Декларацію, в якій Міністри країн-членів FATF підтвердили свою непохитну відданість боротьбі з фінансовими злочинами і повну підтримку FATF як глобального розробника стандартів у сфері запобігання та боротьби з відмиванням коштів, фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (ПВК/ФТ/ФРЗМЗ).

У Декларації, Міністри нагадали про Публічну заяву FATF від лютого 2023 р. щодо зупинення членства РФ, зазначаючи, що триваюче, незаконне, неспровоковане та невиправдане вторгнення РФ в Україну суперечить основним принципам FATF та є грубим порушенням зобов’язань, за яким Міністри FATF домовляються впроваджувати та підтримувати Стандарти FATF, а також заклик до всіх юрисдикцій залишатися пильними до загроз цілісності, безпеці та надійності міжнародної фінансової системи, що виникають внаслідок війни РФ проти України.

В контексті впровадження стандартів FATF, Міністри відзначили, що, незважаючи на значний прогрес, все ще існують прогалини в їх ефективному впровадженні, і зобовязалися швидко вжити заходів для підвищення ефективності результатів у боротьбі з ВК/ФТ/ФРЗМЗ.

У Декларації Міністрів також зазначено, що необхідні подальші зусилля щодо нагляду та превентивних заходів, прозорості бенефіціарних власників, розслідування та судового переслідування відмивання коштів, а також конфіскації доходів, отриманих злочинним шляхом. Міністри підтвердили свою прихильність підтримці юрисдикцій у впровадженні інструментів, необхідних для захисту фінансової системи та економіки в цілому від загроз незаконного фінансування. Міністри також зобовязалися повністю, швидко та ефективно впроваджувати стандарти FATF та притягати до відповідальності країни-члени, якщо вони цього не зроблять.

Враховуючи серйозну загрозу тероризму, з якою стикається світ, FATF продовжить свою стратегічну діяльність з протидії фінансуванню тероризму та заохочуватиме всі юрисдикції до посилення співпраці з метою кращого виявлення, розслідування, судового переслідування та припинення діяльності осіб, які фінансують тероризм.

Міністри підкреслили значну загрозу, яку становить розповсюдження зброї масового знищення (ЗМЗ) для міжнародного миру і безпеки. Відзначивши посилення FATF глобальної відповіді на цю загрозу шляхом вжиття заходів, які допомагають країнам і приватному сектору виявляти і оцінювати ризики будь-якого порушення, вони закликали всі юрисдикції впроваджувати ці заходи, щоб запобігти збору і переміщенню коштів розповсюджувачами ЗМЗ.

Міністри також зобовязалися підтримувати країни, включаючи Глобальну мережу, в їх ефективному впровадженні стандартів FATF і моніторингу еволюції у сфері фінансів і технологій.

Враховуючи те, що Україна долучена до засідань FATF, особливо в контексті питань, повязаних із санкціонуванням РФ, Голова Держфінмоніторингу Ігор Черкаський позитивно відзначив, що Міністри в Декларації акцентували окрему увагу та в котрий раз засудили агресію РФ проти України. «Ми залишаємось бути переконані, що необхідна консолідація спільних рішучих зусиль для більш сильних та переконливих кроків, спрямованих на забезпечення цілісності та захищеності Глобальної фінансової системи від ризиків та загроз, що несе РФ» – зазначив Ігор Черкаський.

Наступне засідання Міністрів країн-членів FATF відбудеться у квітні 2026 року.